Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Кабулі одружилися відразу пів сотні пар

Масові церемонії в теперішньому Афганістані популярні - дозволяють суттєво скоротити витратити на весілля

На масову весільну церемонії у Кабулі майбутні чоловіки прийшли з квітами. Де їхні наречені? Чекали в іншій залі... Фото BBC News.
На масову весільну церемонії у Кабулі майбутні чоловіки прийшли з квітами. Де їхні наречені? Чекали в іншій залі... Фото BBC News.

У афганській столиці Кабулі відбулася масова весільна церемонія — за участю відразу 50 пар наречених. У такий спосіб
малозабезпечені жителі Афганістану уникають витрат на традиційне весілля, що може коштувати понад три тисячі доларів США.

Урочистість у Кабулі організувала, інформує AFP, місцева благодійна організація, яка також надала молодятам деякі речі, що знадобляться їм у господарстві, зокрема, килими й дещо з побутової техніки. На церемонії виступив представник влади — чиновник із міністерства сприяння чеснотам і запобігання пороку. Аби налаштувати майбутніх чоловіків на подружнє життя, їм читали глави з Корану.

На весіллі ані музики, ані танців…

А от традиційних для весільних церемоній музики й танців на цій кабульській урочистості не було. Після того, як у серпні 2021 року до влади в Афганістані повернувся радикальний ісламський рух «Талібан», музика й танці в цій країні не вітаються… Майбутні чоловіки, що прибули на весільну церемонію з букетами квітів, дочекалися своїх наречених, які перебували в іншому крилі будівлі, аж по обіді.

18-річний Рухулла Резаї пояснив інформаційній агенції AFP, що організувати звичайне весілля (тобто тільки для нього і його нареченої) він собі дозволити не міг. «Традиційне весілля коштувало би нам 200−250 тисяч афгані (2800−3600 доларів США), а так буде тільки 10−15 тисяч афгані», — розповів Рухулла.

Резаї, який є членом шиїтської меншини з провінції Ґор, працює різноробом і одержує близько 350 афгані на день. Зібрати бодай 200 тисяч афгані Рухуллі було би дуже важко… «Ми запросили на весільну церемонію з наших двох родин лише 35 осіб, — додав Резаї. — А на традиційному весіллі було би 360−400 гостей».

«На це весілля я чекав три роки, — розповів 23-річний фермер із провінції Кабул Саміулла Замані. — Уже не можу дочекатися, коли нарешті побачу свою наречену».

Схожі новини