Передплата 2024 «Добрий господар»

На весіллях — пісні експрезидента

Танцювати під західну музику, повідомляє Радіо «Свобода», молодятам у Туркменистані не рекомендують

Липень-2017. Тодішній президент Туркменистану Ґурбанґули Бердимухамедов співає на каспійському курорті Аваза. Фото EurasiaNet.org
Липень-2017. Тодішній президент Туркменистану Ґурбанґули Бердимухамедов співає на каспійському курорті Аваза. Фото EurasiaNet.org

Влада розташованого на заході Туркменистану Балканського велаяту (провінції) наказує молодятам, аби на їхніх весіллях звучали пісні, автором яких є Ґурбанґули Бердимухамедов — колишній лідер країни, батько її теперішнього президента Сердара Бердимухамедова.

Відповідного закону, інформує Радіо «Свобода», у Туркменистані немає. Однак у відділеннях РАЦС при­каспійського Балканського велаяту молодятам по­відомляють, що «весільні торжества мають супро­воджуватися тільки туркменською музикою, а саме весілля має відбуватися у туркменському стилі».

Серед музичних творів, яким, на думку місцевої влади, варто надавати перевагу на весільних заба­вах, — пісні авторства Ґурбанґули Бердимухамедо­ва. Той був президентом Туркменистану з 2006 по 2022 роки («зійшов на престол» після смерті Сапар­мурада Ніязова, тобто Туркменбаши), а потім турк­мени обрали своїм президентом сина Ґурбанґули, Сердара.

Інструкції щодо виконання на весільних забавах пісень Бердимухамедова-старшого одержують та­кож керівники туркменських ресторацій. Як роз­повів Радіо «Свобода» співробітник одного з таких закладів, «на одному з останніх весіль діджею дове­лося двічі крутити пісні Бердимухамедова, кожна з яких тривала сім хвилин»… А житель міста Туркмен­баши розповів, що «під час весільної забави на сті­нах бенкетної зали висіли портрети обох Бердиму­хамедових, а тамада виголошував промови, повні похвали для президента країни».

Ґурбанґули Бердимухамедов, який зараз обі­ймає створену спеціально під нього посаду голови Народної ради, у минулому співав попсові пісні (зо­крема, свої власні), знімався у кліпах і виступав на концертах, де грав на різних музичних інструментах. Злі язики кажуть, лише вдавав, що грає, але, напев­но, недоброзичливці просто заздрять численним талантам Бердимухамедова-старшого…

«Державне телебачення 28 липня повідомило про черговий візит Бердимухамедова на каспій­ський курорт Аваза, де той розпочав день із гру­пової зарядки в компанії членів кабінету міністрів і спікера парламенту, — писало у липні 2017 року ви­дання EurasiaNet.org. — Спочатку чиновники виши­кувалися в ряд, як школярі, і уважно спостерігали за тим, як глава держави виконував вправи, а потім на­слідували його приклад і навіть пограли у волейбол. Потім усі вирушили на пляж в офіційній президент­ській резиденції, а сам Бердимухамедов із трьома онуками зайнявся «віршами для нової пісні під на­звою «Я пам’ятаю».

«У рамках творчого процесу глава держави по­казав кожному зі своїх онуків, як відтворити мело­дію на різноманітних музичних інструментах. Потім Бердимухамедов виконав нову пісню зі своїми ону­ками, які продемонстрували старанність у вивченні музичних мистецтв», — зазначив диктор державно­го ТБ.

Потім… Бердимухамедов… на синтезаторі нама­гався відтворити мелодію, яку суворий слухач міг би назвати безладним і безглуздим шумом…

«Утілюючи любов, відбиту в красі цього світу, ця пісня, народжена дивовижним талантом… буде не­забаром представлена народу як чудовий подару­нок від лідера туркменської нації, — написала, зо­крема, газета „Нейтральний Туркменистан“…».

Схожі новини