Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мрієте жити в Ірландії? Маєте шанс

Тим, хто придбає житло на її малих островах, заплатять «підйомні» — до 84 тисяч євро

Мальовничий Торі - найбільш віддалений від "материкової" Ірландії населений острів. Торі навіть мав власного короля... Фото: xyuandbeyond.com
Мальовничий Торі - найбільш віддалений від "материкової" Ірландії населений острів. Торі навіть мав власного короля... Фото: xyuandbeyond.com

Ірландія запроваджує програму фінансової підтримки людей, які вирішать замешкати на її малих островах. Як інформує fly4free. pl, охочі там поселитися можуть одержати допомогу — в розмірі до 84 тисяч євро.

Нещодавно уряд Ірландії оголосив про свою нову стратегію розвитку, яка має назву Our Living Islands, тобто «Наші живі острови». Програма передбачає потужні інвестиції в ірландську інфраструктуру, які мають спонукати людей стати постійними жителями малонаселених наразі теренів, зокрема численних малих островів. Загалом нова стратегія розвитку має охопити 80 громад на 23 островах, де зараз живуть близько 2700 осіб.

Як і у випадку з відповідними програмами Італії, про які нещодавно писали європейські ЗМІ, Ірландія має намір спонукати до поселення на своїх малих островах фінансовою допомогою. Як інформує fly4free. pl, на такі «підйомні» зможуть розраховувати люди, які підтвердять намір ґрунтовно відремонтувати закинутий будинок чи спорудити новий дім на місці зруйнованої (повністю або частково) острівної нерухомості.

Максимальна допомога, яку уряд Ірландії надаватиме на відновлення закинутих острівних будинків (або спорудження нових), становитиме 84 тисячі євро. Відповідна постанова набуде чинності 1 липня 2023 року.

Особи, що претендують на фінансову допомогу уряду Ірландії, повинні мати документ, який підтверджує їхнє право власності на будинок (або ділянку під забудову). Також мусять офіційно підтвердити, що постійно живуть у відповідному об'єкті нерухомості. Про допомогу можна клопотати вже під час перемовин щодо купівлі будинку або ділянки під забудову, але кошти держава виплатить лише після завершення трансакції.

Одна з головних цілей стратегії Our Living Islands — «повернення життя» на малі ірландські острови. Загалом їх в Ірландії близько 80, але заселених — лише близько 20. За останні 27 років (тобто з моменту оголошення попередньої урядової стратегії розвитку територій), чисельність населення малих островів Ірландії зменшилася на 13%.

Схожі новини