Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гарріс уже не така популярна, як Байден

Віцепрезидентку США відрядили на «фронт» боротьби з нелегальною імміграцією. Успіхів наразі немає...

Восени 2020 року демократ Джо Байден розбив на президентських виборах у США республіканця Дональда Трампа. Американський журнал Time визнав за це Байдена й сенаторку від штату Каліфорнія Камалу Гарріс, яка балотувалася разом із ним у віцепрезиденти, «Людьми року». Багато хто у таборі Демократичної партії тоді не сумнівався: на вибори-2024 Байден через свій поважний вік не піде, тож перша в історії США віцепрезидентка має непогані шанси стати першою в історії США президенткою… Але зараз такі прогнози вже не на часі. За даними соцопитувань, Камала Гарріс стрімко втрачає популярність у виборців, особливо серед молоді й «латиносів».

Як свідчать дані опитуван­ня Economist-YouGov, про­веденого наприкінці лип­ня, позитивно діяльність Камали Гарріс на посаді віцепрезидент­ки оцінюють 45% американців, а негативно — 48%. Причому ві­цепрезидентка Гарріс, зазначає портал Thehill.com, має в опиту­ваннях значно гірші оцінки, ніж президент Байден. Помітне па­діння рейтингів Камали Гарріс розпочалося у квітні 2021 року, тобто через кілька місяців її пе­ребування на посаді віцепрези­дентки.

Чому ж чимало американ­ських виборців так швидко втратили довіру до Камали Гар­ріс? Як зазначає британське ви­дання The Telegraph, однією з причин є «відрядження» віце­президентки США на «фронт» боротьби з нелегальною іммі­грацією.

„2020-го журнал Time визнав Джо Байдена й Камалу Гарріс, яких обрали президентом і віцепрезиденткою США, “Людьми року”. Байден і далі популярний, а рейтинг Гарріс падає... Фото Time
„2020-го журнал Time визнав Джо Байдена й Камалу Гарріс, яких обрали президентом і віцепрезиденткою США, “Людьми року”. Байден і далі популярний, а рейтинг Гарріс падає... Фото Time

Проблему з нелегалами на­магався вирішити експрезидент США Дональд Трамп. Будував стіну на кордоні з Мексикою, на­казував депортувати іммігран­тів, що потрапили до Штатів не­законно, не дозволяв родинам іммігрантів об’єднуватися… Жорсткі підходи Трампа до не­легальної імміграції суворо кри­тикували демократи, зокрема, Камала Гарріс (донька іммігран­тів із Індії та Ямайки, що позиці­онує себе як «чорна»). Але тепер нелегали стали проблемою уже для нинішньої віцепрезидент­ки, адже саме їй Джо Байден доручив розібратися з іммігра­цією з-поза південного кордо­ну США.

У рамках свого першо­го закордонного візиту Кама­ла Гарріс відвідала Мексику й Гватемалу. На зустрічі з гвате­мальським президентом Але­хандро Джамматеї віцепрези­дентка США, звертаючись до усіх жителів держав Централь­ної Америки, що хочуть пере­їхати до Штатів, заявила таке: «Не приїжджайте». Зрозумі­ло, ці слова Гарріс дуже не спо­добалися тим американським виборцям, які є вихідцями з Латинської Америки («латино­сам»). Більшість з них на вибо­рах голосували за Байдена й Гарріс. А тут їм здалося, що ві­цепрезидентка фактично про­довжує лінію ненависного «ла­тиносам» Трампа… Зрозуміло, що рейтинг Гарріс серед «лати­носів» миттєво обвалився.

Схоже, мали рацію ті експер­ти, які перед президентськими виборами-2020 застерігали: «латиносів», що хочуть голосу­вати за Байдена, Гарріс як ві­цепрезидентка не надто нади­хатиме. Мовляв, серед вихідців із Латинської Америки дуже ба­гато молоді, а її беззаперечним фаворитом є сенатор від шта­ту Вермонт Берні Сендерс (за­воював прихильність студентів, зокрема, закликами скасува­ти плату за навчання в універ­ситетах). Гарріс не настільки ліва, як Сендерс, тож не на­стільки популярна серед моло­дих прихильників Демократич­ної партії… За даними останніх соцопитувань, лише 41% аме­риканських виборців віком 18−29 років оцінюють діяльність Камали Гарріс на посту віце­президентки позитивно, а 36% молодих виборців вона не по­добається.

Восени 2022-го у США від­будуться так звані проміжні ви­бори: переобиратимуть Палату представників, третину Сенату й більшість губернаторів. Рані­ше політексперти припускали, що «обличчям» кампанії Демо­кратичної партії на проміжних виборах буде саме Камала Гар­ріс (така собі репетиція перед можливим балотуванням у пре­зиденти на виборах-2024). Але, враховуючи падіння рейтин­гів віцепрезидентки США, де­мократи можуть утриматися від того, аби «світити» Гарріс перед дуже важливими для них проміжними виборами.

Читайте також: Кулеба та Єрмак у Вашингтоні: підготовка до візиту Зеленського

Схожі новини