Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Деякі будинки на Стрийській були зруйновані на 70 відсотків»

Фінішував перший етап відновлення будівель, які у липні минулого року зруйнували рашистські ракети

Такий вигляд має найбільш постраждалий будинок на Стрийській через пів року після початку відбудови. Фото ЛМР
Такий вигляд має найбільш постраждалий будинок на Стрийській через пів року після початку відбудови. Фото ЛМР

У Львові завершили перший етап робіт із відновлення будинків на вулиці Стрийській, зруйнованих унаслідок російського ракетного удару 6 липня 2023 року. За вісім місяців будівельники встановили перекриття, відбудували стіни, поверхи й накрили дах. Також у будинках встановили вікна й двері. На черзі - реставрація фасаду, відновлення мереж і ремонт у квартирах.

Як розповів «ВЗ» заступник міського голови з питань містобудування Лю­бомир Зубач, деякі будинки були зруй­новані на понад 70%. А в 64-му будинку не вціліло жодне перекриття між повер­хами. Подекуди було б легше збудувати з нуля, ніж відбудовувати зруйноване…

«Тепер тут навіть дещо краще, ніж було досі, — продовжує розмову пан Зу­бач. — Наприклад, нині ці чотири най­більш постраждалі будинки мають не ме­талопластикові, а дерев’яні вікна. Дахи перекрили дуже якісною черепицею, яку везли з-за кордону. Зробили все, щоб під час відбудови зберегти історичне об­личчя цих будинків. Оскільки вони є архі­тектурними пам’ятками, для подальших робіт потрібен відповідний проєкт — його розробка зараз у активній фазі. Робимо це за бюджетні кошти».

Скільки коштувало відновлення бу­динків? За попередніми підрахунками, з міського бюджету витрачено 40 міль­йонів гривень, плюс додаткові мільйони будуть виділяти цьогоріч. Амбітний план чиновників Ратуші - до жовтня 2024-го потерпілі мешканці будинків на Стрий­ській мають заселитися у свої квартири.

З досьє «ВЗ»

6 липня 2023-го Львів пережив масштабний ракетний обстріл, десять осіб загинули, 48 були поранені. Зага­лом на вулиці Стрийській російські ра­кети пошкодили 17 будинків. Мешкан­ці найбільш пошкоджених чотирьох будинків отримують з міського бю­джету компенсацію на оренду житла (10−15 тис. грн). У рамках проєкту від­новлення чотирьох будинків на Стрий­ській у дворику облаштують сучасний громадський простір — із зеленими на­садженнями, доріжками й добротними вуличними меблями. На це з міського бюджету буде надано мільйон гривень.

Схожі новини