Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«За місяць відстріляли 200 собак, 752 лисиці…»

Ековолонтери б’ють тривогу через ліквідацію безпритульних тварин. А працівники лісового і мисливського господарства стверджують, що у такий спосіб бережуть життя і здоров’я людей, а також майбутній молодняк дичини

Лисиці є одними з найбільших розповсюджувачів сказу – тому треба їх остерігатися. Фото «Українських новин».
Лисиці є одними з найбільших розповсюджувачів сказу – тому треба їх остерігатися. Фото «Українських новин».

Як би люди не любили тварин, одні з іншими часто не вживаються. Доходить до нещасних випадків. Ось найсвіжіші. У п’ятницю, 19 січня, надійшла інформація про те, що у Східниці біля Трускавця скажений кіт покусав жінку. Цього ж дня собаки покусали дитину у селі Зубрі під Львовом…

Ці новини ми отримали, коли готували «конфліктний» матеріал. Однією з його сторін були власники тварин, іншою — члени мисливських товариств, які у ці дні вимушено взялися за зброю. Ці сторони — опоненти. Надамо слово і тим, і тим.

«Треба закінчувати із цим варварством!»

Засновниця громадської організації «Зелена сила» Андріана Байло не приховує негативних емоцій:

«Мисливці у Львівській області знову почали відстріл тварин. Згідно зі звітом управління лісового господарства, минулого місяця було відстріляно 200 собак, 67 котів, 752 лисиці. Цього їм (мисливцям) виявилося замало. 21 січня буде відстріл тварин у Сокільницькій ОТГ. Треба закінчувати із цим варварством і приймати законопроєкт № 2232, яким ми прибираємо частини статті 33 Закону про мисливське господарство, які дають дозвіл на такі вакханалії. На жаль, Екокомітет не вважає за потрібне виносити № 2232 на голосування. Через що лісовий кіт вже опинився на грані вимирання…

Ми не маємо права йти на компроміси з мисливцями та їх лобістами, виключаючи з переліку «шкідників» одних тварин і жертвуючи іншими.
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України! Це потрібно припиняти!"

Солідарна з пані Андріаною і засновниця Французького клубу у Львові Ліана Панасевич-Бенке. «Це нестерпно! — сказала вона кореспондентові „Високого Замку“. — Колись Бріжит Бардо написала колишньому нашому президенту відкритого листа на захист тварин. Я перекладала цього листа. Відстріл закінчився. А тепер стало гірше…»

«Зграї здичавілих собак втратили страх перед людиною»

Несправедливими вважає такі докори заступник начальника відділу охорони, захисту лісу та мисливського господарства Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Василь Бурмас. Свою позицію він виклав у розмові з автором цих рядків:

— З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну полювання у нашій державі призупинено — до завершення війни. Відповідний наказ видав і голова Львівської обласної військової адміністрації. Однак у цьому документі є примітка, яка передбачає регулювання кількості певних видів мисливських і не мисливських тварин. Згідно із законами про тваринний світ, мисливське господарство і полювання передбачено таке регулювання чисельності хижаків, окремих видів мисливських і не мисливських тварин, дозволено відстріл бродячих, здичавілих собак і котів. Тож, те, що ми робимо, відбувається у межах чинного законодавства.

Два роки мисливці не полювали, звірів корисних і шкідливих стало більше. Коли раніше мисливці виходили на полювання, то водночас відстрілювали хворих на сказ лисиць, бродячих собак, котів. Бо шкода від цих тварин була великою — одні переносять небезпечні хвороби, інші, протягом року бігаючи зграями, у віддалених селах нападають і кусають дітей, які ходять до школи, кусають худобу, свійських тварин, знищують молодняк диких тварин. Пригадую, колись мої діти, коли приїжджали у село, втікали від таких здичавілих собак…

Як з’являються ці бродяги? Безвідповідальні люди виганяють, викидають з дому своїх цуценят, котенят — і ті, не маючи притулку, ідуть у ліс і там дичавіють, гуртуються у зграї, їхня поведінка стає агресивною. Безпритульні собаки загризуть недавно народжене дике порося, козулю, маленьке оленя. Коти-«безхатьки» не пошкодують зайченят, виводок каченят. «Зооволонтери», вам не шкода цієї малечі? Цікаво, якою була б ваша реакція, якби когось з вас, не дай, Боже, покусали бродячі тварини?

За минулий рік ветеринарні служби в отриманому від нас «патологічному матеріалі» зафіксували 93 випадки сказу. Ми зафіксували 36 скажених лисиць, 24 — собаки, 30 — котів, одного скаженого борсука і дві хворі на сказ куниці. Можете уявити, яку велику загрозу несли вони для життя і здоров’я людей — від укусів цих хворих тварин вони могли б не вижити, у кращому випадку — довго лікуватися. Ми цю небезпеку нейтралізували.
До слова, за рік у нашій області було 1522 випадки кусання людей. Із цієї кількості «НП» 870 тварин, які кусали, на щастя, були вакцинованими, загрози передачі сказу від них не було. Водночас 465 тварини, які нападали на людей, не були вакцинованими. Зауважу, що 187 укусів зробили безпритульні тварини — вони могли заразити людей сказом та іншими супутніми хворобами.

Ось така сумна статистика. Хтось із цією проблемою має боротися. Надзвичайні протиепізоотичні комісії при Кабміні, ОВА доручають це завдання товариствам мисливців, управління лісомисливського господарства видають їм відповідні дозволи на таке регулювання. Бродячих тварин, які несуть загрозу, відстрілюють у полях, у лісах, не ближче, ніж за 200 метрів від населених пунктів. Ці заходи проводитимуть до 1 березня — бо тоді настає період тиші, дичина народжує потомство…

Ваша читачка згадувала про французьку акторку, захисницю тварин Бріжит Бардо. До слова, у Франції, як і у Німеччині, в інших країнах безпритульних тварин немає…

І ще — попри твердження пані Андріани, на лісових котів у нас не полюють. Ці занесені у Червону книгу тварини активно розмножуються. І не тільки у Карпатах — вони з’явилися навіть у рівнинних районах. Не стріляють у нас і у рисей. Маємо більше норми ведмедів, але облав на них не проводимо. Розвели багато зубрів. Є чимало козуль, кабанів — тож маємо чим похвалитися.

У нас трохи інша, ніж у пані Андріани, статистика з регулювання тварин. За 2023 рік мисливці, єгерська служба вполювала 32 вовки, 994 лисиці, 206 здичавілих собак і 73 коти. Цифри доволі скромні. Щоб навести порядок, встановити баланс, показники мають бути більшими. Зграї здичавілих собак втратили страх перед людиною. Ситуація погіршиться, коли вони будуть розмножуватися. Є багато вовко-собак, цих покручів, які з’являються на світ після спарювання вовків із собаками. Вони несуть особливу загрозу для людини, бо є нахабнішими від самих вовків.
Ще раз наголошую — ми не робимо чогось негуманного. Навпаки — дбаємо про природу і людей. І люди повинні сприймати це з розумінням, а не розкидатися звинуваченнями.

Схожі новини