Передплата 2024 «Добрий господар»

«Під час стоматологічної операції у нашого сина була клінічна смерть»

Трагедія, що сталася з 5-річним хлопчиком, викликала «пекельну» дискусію у соцмережах

Фото: Віктор Пашник/Facebook
Фото: Віктор Пашник/Facebook

16 січня відбулося прощання з 5-річним Велесом, який помер після видалення молочних зубів у приватній стоматології.

«Предки, зустрічайте свого Хлоп­чика Лесика!» — написав на своїй сторінці у Фейсбуці батько Віктор Пашник.

Ця трагічна історія сталася під час, зда­валось би, банальної стоматологічної про­цедури — хлопчику видаляли молочний зуб. Але раптом щось пішло не так. Дитина впа­ла у кому, в якій пробула 21 добу. Констато­вано смерть мозку…

Фото з сімейного архіву
Фото з сімейного архіву

«Наше з дружиною життя розділилося на до і після того злощасного дня, 8 грудня, коли дружина Маріанна з сином Велесом пішли до клініки ТОВ «ОРІ ГРУП» (Ori-Dent), аби видалити два молочні зубчики… Пра­цівники стоматологічного центру запропо­нували провести оперативне втручання з видалення молочних зубів під загальною анестезією, — написав у Фейсбуці Віктор Пашник. — У день оперативного втручання дитина дуже протестувала в операційній і не давала вдягнути маску, ніби відчуваючи наближення трагедії… Лікар-анестезіолог, на очах дружини, силоміць одягала синові маску. Дружина попросила припинити це, але анестезіолог не послухала і продовжу­вала притискати маску, після чого він за­снув. За деякий час після початку операції дружина почула метушню в операційній, туди почали збігатися медичні працівники, приблизно через 20 хвилин приїхали дві бригади невідкладної допомоги.

До дружини вийшов директор клініки і повідомив, що під час операції у дитини сталася зупинка серця, яке лікарям вда­лося запустити, і що дитину переводять у реанімаційне відділення ВП «Лікарня Святого Миколая». Від лікаря цієї лікар­ні ми дізналися, що ситуація критична і що син у важкому стані. Лікарі повідоми­ли, що під час стоматологічної операції у нашого сина була клінічна смерть, і лі­карі надто довго проводили реанімацій­ні заходи, що призвело до тяжкого ста­ну дитини.

Після чергового обстеження лікуючий лікар повідомив, що мозок дитини мерт­вий і його життя підтримують лише апа­рати…"

Згодом батьки повідомили, що їхній син помер.

«Лети, наш хлопчику, лети… Усім нам із Небес світи… Спочивай з миром, коха­ний наш Лесюню!» — написав у Фейсбуці батько Віктор Пашник.

«За процесуального керівництва про­курорів Львівської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом неналежного виконання професійних обов’язків медичними працівниками, що спричинило тяжкі наслідки неповноліт­ньому (ч. 2 ст. 140 КК України), — йдеться у повідомленні Львівської обласної про­куратури. — За цим фактом було розпо­чато кримінальне провадження. У межах кримінального провадження встановлю­ються обставини трагічного випадку. За результатами слідчих дій та висновків експертиз, які наразі тривають, буде на­дано правову оцінку діям медичних пра­цівників. Досудове розслідування здій­снюють слідчі Головного управління Нацполіції Львівської області».

Після трагічного випадку у соцмере­жах розгорілися дискусії, чимало допи­сувачів звинувачували… батьків, мовляв, нащо пішли рвати молочні зуби під нар­козом. Адже більшість з них рвали зуби своїм дітям дідівськими методами — нит­кою.

Відома журналістка Тетяна Даниленко обурилася щодо таких коментарів: «При­чина дебільних безсердечних коментарів завжди одна — тупість.

«У коментарях розверзлося пекло. Люди пишуть про те, що «рвали молочні зуби ниткою», і все було Ок, — написала журналістка. — І ще півбіди, якби писали лише оті жінки, які завжди з ненавистю коментують втому породіль, розповідаючи, як в молодості встигали все — і пра­ти пелюшки, і писати дисертацію, і пра­сувати шкарпетки чоловіку. Агресивно демонструвати невігластво мало б бути соромно. І тим паче соромно — у момент такої трагедії казати батькам, що вони самі винні.

Лікування зубів під седацією — не нова практика. У випадку, якщо дитина дуже маленька — безальтернативна. Седа­цію проводить анестезіолог з відповід­ним контролем життєвих показників пацієнта. Це не стоматолог, а лікар най­частіше багатопрофільного медзакладу. Для цього виїжджає бригада «швидкої». У конкретному випадку, наскільки розу­мію, дитині надто довго і, вочевидь, не­професійно чи невчасно проводили ре­анімаційні заходи.

І ні, карієс — то не від цукерок і не від халатності батьків. Він може мати безліч причин. Як може бути і безліч причин для видалення молочного зуба під наркозом, у тому числі під загальним".

Телефон приватної стоматології, де сталася трагедія, вимкнений. Вочевидь, щоб не давати коментарів журналістам. Тож я запитала знайомого лікаря-стома­толога, який проводить складні хірургіч­ні операції, чи можна вводити дитині нар­коз під час видалення молочних зубів? А також попросила дати загальні рекомен­дації батькам.

— Наркоз можна робити, але є певні по­казання, як і за будь-якого захворювання, — пояснює лікар-хірург. — Бажано це ро­бити у спеціалізованих клініках. Тобто має бути підведений кисень, має бути апарат штучної вентиляції легенів (ШВЛ), все як у лікарні. Раджу батькам прискіпливо оби­рати стоматологічні клініки.

Якщо у дитини нагноєння у ділянці кількох зубів, щоб це не видаляти «нажи­во», під місцевою анестезією, вводиться наркоз, видаляються ці зуби. І все.

— У дитини зупинилося серце. Це може свідчити про якісь захворюван­ня?

— Багато факторів може бути. Батьки могли не знати, що в дитини є якась вро­джена вада.

— Я так розумію, що реанімаційні заходи провели невчасно…

— Причина смерті буде відома після розтину. Видалити 5-річній дитині зуб під місцевою анестезією складно. Ліка­рі стараються все робити якнайкраще, але, як бачимо, не завжди виходить…

— У соцмережах чимало дописів про те, що треба було ниткою ці мо­лочні зуби повиривати…

— Ниткою зуб можна вирвати, коли ди­тині 9 років. Коли корені «розсмоктані».

Є певний вік, коли молочний зуб ви­падає і прорізається постійний зуб. Тоді в ідеалі вирвати його можна ниткою. Або діти самі зуб розхитують, або батьки на­тиснули пальцем — і він випадає. Але на певну групу зубів є певний вік. Напри­клад, коли дитині 4 роки, четвертий чи п’ятий зуб мають два корені, повноцінні, з нервами, з каналами. Не вийде до та­кого ниточку прив’язати… Це повноцінне видалення.

Робити усі процедури потрібно згід­но з показаннями. Якщо є показання до загального наркозу, о’кей, працюємо. Якщо вдається пролікувати зуб у кріс­лі, робимо це у кріслі. Якщо дитина має, наприклад, алергічну реакцію на місцеву анестезію, треба зробити алергопроби. (До речі, вартість алергопроб у приват­них лабораторіях зашкалює. А ось зро­бити їх за скеруванням у міському алер­гологічному центрі можна безкоштовно. — Авт.). Наприклад, на дві групи анесте­тиків позитивна реакція, на один — нега­тивна. Тоді лікар бачить, що можна ко­лоти, що не можна. Це страхівка і для лікаря, і для пацієнта.

Звичайно, лікар з батьками має про­вести консультацію. Обговорюється за­гальний стан дитини, чим хворіла, не хво­ріла тощо. Це стандартна процедура. Якщо лікар вважає за потрібне зробити електрокардіографію (ЕКГ) або ЕХО сер­ця, тоді скеровує на ці процедури. Або, наприклад, потрібен аналіз крові. Або по­трібні більш специфічні аналізи. До цього треба ставитися вкрай відповідально.

Звісно, що у цій ситуації ніхто не хотів зробити дитині гірше: ні батьки, ні анес­тезіолог, ні лікар-стоматолог…

Схожі новини