Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Більший ризик потрапити у ДТП по дорозі у лікарню, ніж не вийти з наркозу

Лікарі-анестезіологи розвінчали міфи про знечулення під час операцій

Ще один поширений страх пацієнтів – не прокинутися під час операції. Але такий ризик – близько 0,007%. Анестезіологи пильно стежать за глибиною знечулення, щоб уникнути завчасного пробудження чи, навпаки, занадто глибокої анестезії. Фото RealSelf
Ще один поширений страх пацієнтів – не прокинутися під час операції. Але такий ризик – близько 0,007%. Анестезіологи пильно стежать за глибиною знечулення, щоб уникнути завчасного пробудження чи, навпаки, занадто глибокої анестезії. Фото RealSelf

Якщо запитаємо будь-якого пацієнта перед операцією, чого боїться найбільше, то з великою ймовірністю почуємо у відповідь: болю. З цією метою під час проведення окремих діагностичних процедур та всіх хірургічних втручань людині проводять анестезію, і вона на деякий час втрачає чутливість (а часто й свідомість). Медики ж у цей час продовжують контролювати всі життєво важливі функції організму пацієнта.

Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Рів­ненської обласної клінічної лі­карні ім. Юрія Семенюка Анатолій Мельничук і лікарка-анестезіолог Анна Пузирко відповіли на запитання, які найчастіше ставлять їм хворі.

Анестезія і наркоз — у чому різниця

Анестезію поділяють на дві основні групи: місцеве й загальне знеболення (так званий наркоз). Тому наркоз є од­ним із видів анестезії.

Яке знеболення краще обрати

Варто прислухатися до порад анес­тезіолога. Адже саме він, враховуючи тривалість операції, рівень больового подразника та анамнез пацієнта може пі­дібрати оптимальний вид анестезії кон­кретно для цієї людини.

Що важливо зробити перед проведенням анестезії

  • Поінформувати лікаря про попере­дні хірургічні втручання, наявні хронічні захворювання й алергії.
  • Дотримуватися його рекомендацій.
  • Пройти обстеження і консультації, які є обов’язковими у вашому випадку.

Які є ризики

У світі не існує жодної медичної про­цедури, яка б вважалася на 100% без­печною. Але на сьогодні медицина на­стільки зробила крок уперед, що є більший ризик потрапити у ДТП по до­розі до лікарні, ніж «не вийти з нарко­зу».

В арсеналі сучасних лікарів-анестезіологів є якісні й безпечні пре­парати, а також надійне обладнання. Перед операцією фахівець проводить ретельну оцінку стану здоров’я хворо­го і разом з медсестрою-анестезистом продовжує уважно спостерігати за всі­ма показниками, коли знеболення уже працює та певний час після цього. Без­пека пацієнта — одне з ключових за­вдань під час проведення анестезії.

Що відбувається під час анестезії

Медики постійно контролюють арте­ріальний тиск людини, ритм і частоту її серцевих скорочень, а також сатурацію (насичення крові киснем). За потреби моніторять й інші показники.

Як відновлюється організм після цього

Період відновлення залежить від виду знеболення та оперативного втручан­ня — його тривалості, обсягу і методи­ки, яка застосовувалася. Зазвичай хво­рі поступово повертаються до свідомості впродовж першої години після операції.

Що ще важливо знати

«Не бійтеся запитувати лікаря про все, що вас хвилює. Так ви знизите рівень страху й, повністю довіряючи медперсо­налу, швидше підете на поправку», — на­голошують фахівці.

Схожі новини