Передплата 2024 «Добра кухня»

«Чому на старості маємо переходити на українську?..»

Мовна комісія Львівської ОВА перевірила, чи дотримуються вимог щодо спілкування державною мовою в гуртожитках для ВПО у Червоноградському районі Львівщини

Фото Львівської ОВА
Фото Львівської ОВА

Спеціальна комісія Львівської ОВА відвідала кілька закладів розміщення ВПО (гуртожитки, шелтери) у трьох населених пунктах Червоноградського району Львівщини. Перевіряли, як там справи з державною мовою, чи дотримуються мораторію на використання російськомовного культурного продукту, який діє на Львівщині з 2018 року. Регіон для перевірки мовного питання комісія Львівської ОВА обрала не випадково.

Нагадаємо, саме в Червоноградському районі найгірше просувається процес декомунізації радянських пам’ятників. Чимало місцевих, які свого часу приїхали сюди зі сходу, коли відкривався вугільний регіон, категорично проти руйнування «монументів їхньої молодості»… Зокрема, у Лопатині знайшли два радянські пам’ятники із комуністичною символікою. Ці монументи громада села приховала і не включила у список пам’ятників, які підлягають демонтажу. Загалом у Лопатинській громаді - 12 радянських монументів. Жодного досі не валять…

Мовна комісія Львівської ОВА традиційно роздавала мешканцям шелтерів та гуртожитків для ВПО наліпки з написом «Територія вільна від мови окупанта». Наліпки потрібно приклеїти при вході в шелтер. Але не всі представники ВПО зі сходу України, яких прихистила Львівщина, зрозуміли суть акції…

Як розповіла для «ВЗ» представниця комісії, провідна спеціалістка департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА Наталія Патеруха, деякі жильці одного із шелтері для ВПО трохи неадекватно сприйняли заклик щодо переходу на українську мову. Переважно серед таких активних протестувальників були люди поважного віку (60+), які кажуть, що на старості літ їм важко вивчити державну мову, їм цілком комфорно спілкуватися російською. Казали: «Чому на старості маємо переходити на українську?». Запевняли, що не підтримують дії путіна, ненавидять «рускій мір», поважають ЗСУ, проте переходити на українську мову не бачать сенсу… Працівники шелтера кажуть, що діти цих людей не такі категоричні: інтегрувалися у галицьке життя і перейшли на державну мову, навіть на побутовому рівні.

Але під час мовних рейдів були і хороші приклади. Моя співрозмовниця каже, у двох інших гуртожитках ВПО добре спілкуються українською, відвідують курси з вивчення мови, беруть участь в різних патріотичних акціях, де збирають донати на ЗСУ.

«Ми побували у місцях проживання ВПО в Соснівці, Червонограді та Комарові Червоноградського району, — каже Наталія Патеруха. — Там гарні умови для проживання ВПО. Люди розуміють наскільки зараз важливо переходити на українську мову, діти деяких воюють на фронті. ВПО не лише самі вивчають державну мову, а й спонукають до цього інших. Керівники гуртожитків кажуть, що ВПО добре налаштовані до вивчення мови, рідко з ким там виникали конфлікти на мовному ґрунті. Просять допомоги у вивченні мови, мають словники».

Наталія Патеруха каже, наліпки з написами про нетерпимість до мови окупанта і терористів, з’являлися не лише у закладах громадського харчування, нічних клубах, санаторіях, автозаправках, а й на дверях таксі. Першими такі наліпки у Львові погодилися наклеїти на дверях машин мережа таксі «Оптимальне». Решту брендів таксі утрималися від такої пропозиції від Львівської ОВА.

Схожі новини