Передплата 2024 «Добра кухня»

«Жінки, яких роками принижували, перестають у себе вірити, але у просторі змінюються на очах»

Журналістка «ВЗ» побувала у благодійному просторі, де допомогу отримують жінки, які опинились у складних життєвих обставинах

У центрі допомогу отримують жінки, які опинились у складних життєвих обставинах.
У центрі допомогу отримують жінки, які опинились у складних життєвих обставинах.

З початку 2023 року в Україні зафіксували понад 192 тисячі заяв про домашнє насильство. Про це повідомили у Нацполіції. Аби запобігти домашньому насильству, правоохоронці збільшують кількість спеціалізованих мобільних груп, посилюють контроль за кривдниками, впроваджують альтернативні інструменти повідомлення про випадки домашнього насильства.

За фінансової підтримки Фонду Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine у співпраці з Благодійною організацією БФ «Butterfly» у Львові здійснює свою діяльність соціальний проєкт «Вільна-дружній для жінок та дівчат простір» (вул.Січових Стрільців, 7). У цьому просторі отримують допомогу жінки, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Тут жінки мають можливість безкоштовно отримувати консультації щодо спеціалізованих сервісів та служб психосоціальної підтримки для жінок та дівчат, відвідувати індивідуальні чи колективні сесії з психологинею простору, прослуховувати лекції від медичних спеціалістів та спеціалістів у сфері краси і здоровʼя, взяти участь у майстер-класах, тренінгах, навчаннях, спільних переглядах фільмів та інших цікавих івентах, а також відвідати групові спортивні заняття, танці чи йоги. Загалом в Україні таких просторів — 29.

Керівник простору Софія Васильчик каже:

— Штат нашого простору — це висококваліфіковані фахівці - менеджерки, психологині та соціальної працівниці, які допоможуть жінці впоратися з усіма життєвими проблемами та пропрацювати травми (є індивідуальні консультації з психологом, або робота у групі).

Менеджерка простору Вільна Юлія Сенчук розповідає:

— На сьогодні наш простір відвідало близько 12 тисяч жінок. У кожної з них різні проблеми. Є жінки, які потерпають від домашнього насильства, або у яких проблеми зі здоров’ям, жінки які доглядають за хворими родичами, або дітками, особи з інвалідністю, одинокі матері, вимушено переміщенні особи, які пережили жахи війни і їм потрібно кілька місяців, щоб адаптуватися на новому місці.

Звичайно, коли жінка приходить до нас, то не одразу розповідає про себе. Наше завдання — створити дружню атмосферу, завоювати її довіру… Такі жінки, зазвичай, пригнічені, замкнуті, перебувають у стресовому чи депресивному стані, важко йдуть на контакт. Жінки, яких роками принижували, перестають у себе вірити, але у просторі вони змінюються на очах, розквітають. Завдяки майстер-класам відкривають у собі нові таланти.

Під час майстер-класів жінки психологічно розвантажуються.
Під час майстер-класів жінки психологічно розвантажуються.

… Коли я прийшла, у просторі проходив майстер-клас з техніки валяння. Розмовляю з відвідувачками.

Анна приїхала до Львова з Краматорська. Жінка за фахом фінансист (працює дистанційно). Розповідає, що знайшла у центрі подруг. Разом ходять на фітнес.

— Завдяки фахівцям, які тут працюють, я тримаюся на стабільному психологічному рівні, — каже Анна. — У мене померла племінниця, я ще не пережила цей стрес, як почалась війна… Спершу думали з сім'єю, що поїдемо за кордон, але обставини так склалися, що залишилися у Львові. Було дуже важко адаптуватися у новому місті. Я дуже вдячна дівчатам за допомогу.

А ось Анастасія приїхала до Львова з Чернігова. Дівчина розповідає, що у родині троє дітей з особливими потребами. Мама знайшла у Львові роботу, працює на ринку «Шувар». Діти ходять до школи. Усім подобається відвідувати заняття з фітнесу. Родина планує нове життя у місті Лева.
Переселенка з Миколаєва пані Надія розповідає, коли приїхала до Львова, почувалася пригніченою, хворіла. Її рідний Миколаїв щодня бомблять рашисти…

— Я не хотіла залишати місто, але донька наполягала, — каже пані Надія. — Коли «прилетіло» недалеко від дому, то вирішила все ж їхати. Почувала себе жахливо… У голові крутилися думки: «Буде тобі куди повертатися, чи ні?!». Донька знайшла у Львові цей простір і я почала його відвідувати. Тут багато різних активностей. Я відвідую усі заходи та майстер-класи: малювання, вишивання, майстер-класи з техніки валяння, нейрографіку (арттерапію). Мене боліла спина, то почала ходити на лікувальну фізкультуру. У просторі є реабілітолог. Так, потрошки себе витягала зі стресу. Коли слухаю психологиню, ніби медитую, розслабляюся (усміхається. — Авт.).

Приходять до простору жінки, які постраждали від домашніх тиранів.

Юлія Сенчук каже, трапляються випадки, коли жінка не розуміє, що потерпає у сім'ї від психологічного та економічного насильства.

— Жінка ходить на роботу, а чоловік не дозволяє їй, наприклад, розпоряджатися своїм бюджетом. Контролює кожну копієчку! Або навпаки — не дозволяє дружині працювати, щоб її контролювати. Приходить додому напідпитку, трощить у квартирі посуд… Одна наша відвідувачка розповідала, що її чоловік контролював кожен крок. Знущався з неї. Якщо ганчірка біля дверей була сухою, або виделка на столі лежала не з того боку, міг вдарити… Коли під час психологічних консультацій ці питання підіймаються, жінки кажуть: «І в мене так було! І у мене так починалося…». Отже, обговорення цих тем дозволяє жінці зрозуміти, що з нею насправді відбувається. Бо психологічне і економічне насилля — перші кроки до фізичного насилля.

Одна наша відвідувачка ще у дитинстві стала свідком насильства у родині. Її батько бив матір. У жінки був важкий психологічний стан, низька самооцінка. Її чоловік теж її кривдив, обмежував її свободу. Психологиня допомогла потерпілій жінці зрозуміти, що насильство — не її вина. Вона отримала юридичну консультацію (ми скеровуємо до організацій, які безкоштовно надають потерпілим юридичну допомогу). Жінці вдалося вийти з токсичних стосунків. Вона знайшла роботу, почала будувати нове життя. І таких історій дуже багато.

Потерпіла має знати, що треба обов’язково викликати поліцію, — пояснює Юлія Сенчук. — Поліція виписує кривднику заборонний припис на десять днів (навіть якщо квартира належить кривднику). Отже, він має залишити квартиру на цей період. Попередити поліцію про своє місце перебування (навіть якщо спить у машині). Суд може термін заборонного припису продовжити. За той час жінка може знайти житло (або піти пожити до родичів). Є спеціальні кризові кімнати для жінок, які опинилися у складних життєвих обставинах (усі адреси є конфіденційними).
За словами Софії Васильчик, зараз ми запустили пілотний проєкт — для дружин та дітей військовослужбовців.

— Коли військовий повертається з фронту, нерідко у сім'ї трапляються конфлікти, — каже Софія. — Людина психологічно травмована, бо довший час перебувала на передовій. Розповім такий випадок, чоловік приїхав у відпустку. У сім'ї ніколи не було домашнього насилля. Він голився перед дзеркалом, дружина ззаду підійшла, обійняла. Він не очікував, що хтось ззаду підійде, спрацювала захисна реакція, і він вдарив дружину… У нас є психологиня, яка проведе для жінок військовослужбовців шість сесій. Пропрацює з жінками травми та втрати (такі сесії проводять для жінок у закритому режимі).

Також жінкам, які опинилися у складних життєвих обставинах, можуть допомогти знайти роботу (допомогти написати резюме). Трапляються випадки, коли жінка втрачає роботу, на якій пропрацювала більшу частину свого життя. Для неї — це величезний стрес. Тут з цією проблемою їй допоможуть впоратися.

Схожі новини