Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перший потяг зі Львова до Варшави поїхав з аншлагом

За вісімнадцять років через станцію у Рава-Руській відновили залізничний трафік, це неабияк розвантажить автомобільні пункти пропуску на польському кордоні

Фото авторки
Фото авторки

З 15 жовтня «Укрзалізниця» запустила довгоочікуване залізничне сполучення між Львовом та польською Варшавою. Про старт рейсу говорили щонайменше рік, дату запуску переносили тричі через бюрократичні юридичні погодження з боку поляків. Проєкт маршруту реалізовано у співпраці з польським залізничним перевізником SKPL, рухомий склад якого виконує рейси з Варшави до Рави-Руської та зворотно.

Рейс до Варшави складається з двох поїздів.

Це потяг № 867 Коломия — Рава-Руська, який відправляється з Коломиї о 4:20 год, прибуває до Львова о 8:30 год, а до Рави-Руської — о 9:58 год. Вперше за вісімнадцять років між цими містами курсують поїзди. Маршрут організовано через станцію Рава-Руська. Там відбувається пересадка на польський потяг до Варшави № 767 по євроколії, який прибуває до столиці Польщі о 17:29 год.

Які особливості розкладу руху нового закордонного залізничного напрямку?

Розклад руху обох поїздів розроблено таким чином, щоб без зайвих пересадок охопити залізничним сполученням із Варшавою та Любліном не лише Львів, а й Івано-Франківськ, Стрий, Коломию, Калуш, Моршин, Брюховичі та Жовкву. Тривалість подорожі від Львова до Варшави — майже дев’ять годин, вартість квитків — від 1188 гривень.

Для порівняння, якщо їхати зі Львова до Польщі автомобілем чи автобусом, доведеться витратити в дорозі удвічі більше часу. Потяг до Варшави неабияк розвантажить автомобільні пункти на польському кордоні.

… У Львові потяг Коломия — Рава-Руська відправили на польський кордон символічним дзвоном на пероні. На залізничній станції у Раві-Руській пасажирів потягу зі Львова зустрів на пероні місцевий танцювальний колектив «Оксамит». Танцівники в національних строях урочисто подарували голові правління «Укрзалізниці» Євгену Лященку вишуканий коровай.

Євген Лященко теж віддячив творчому колективу за галицьку гостинність — подарував їм кошик з солодощами.

«Зробимо Львів і Львівську область транспортним хабом»

«У найближчих планах — запуск міжнародного поїзда Чоп — Прага, також працюємо над маршрутом Перемишль — Берлін, — зазначив Євген Лященко. — Усі технічні деталі вже вирішено, робимо останні кроки».

«Перші пасажири потяга, що відправився на Варшаву, повірили в це сполучення, яке не працювало вісімнадцять років», — підкреслив член правління «Укрзалізниці», керівник пасажирського напрямку компанії Олександр Перцовський. — Зі стартом нас нового етапу!".

У Рава-Руській перший потяг люди зустрічали символічними прапорцями Польщі та України
У Рава-Руській перший потяг люди зустрічали символічними прапорцями Польщі та України

Голова Львівської ОВА Максим Козицький під час запуску потягу відзначив, що проєкт відновлення залізничного сполучення на станції у Раві-Руській до польської Варшави — мрія довжиною у вісімнадцять років.

«Це ще один крок до ЄС, — каже він. — Це крок для людей, який дасть змогу пересуватися по Європі. Також до проєкту відновлення сполучення долучилися громади Рави-Руської-Руської, Добросинсько-Магеріаській громади. Такі проєкти на цьому не зупиняться. Зробимо Львів і Львівську область транспортним хабом».

Максим Козицький анонсував наступні плани щодо розширення залізничного сполучення у Львівській області. Від Рави-Руської до смт Брюховичів прокладуть євроколію. У майбутньому цей маршрут повинен сполучати залізницею Львів та Варшаву для пасажирських перевезень.

«Запуск потяга ще раз підтверджує, що українські та польські взаємовідносини зміцнюються, — наголосив народний депутат України Ростислав Тістик. — Цей потужний проєкт зародився ще у 2021 році. Дві громади біля польського кордону виділили бюджетні кошти на проєктну-кошторисну документацію. Після того відбулася реконструкція залізничного вокзалу».

Схожі новини