Передплата 2024 «Добрий господар»

«Якщо кожен буде змінювати мелодію гімну, то від нього нічого не залишиться»

Джамала виконала гімн України у власній інтерпретації. Українцям не сподобалось

У столиці Великої Британії відбувся благодійний футбольний матч Game4Ukraine. Організатори гри збирали кошти на відновлення ліцею у Чернігівській області, який зруйнували російські окупанти. Традиційно, перед матчем одна з зірок виконала гімн України.

Українці з захопленням сприймають гімн у вико­нанні Михайла Хоми (Дзі­дзя). Але цього разу ця почесна місія лягла на плечі переможниці «Євробачення-2016» Джамали.

За словами самої співачки, виконувати гімн — це завжди дуже відповідально. А співати на стадіоні з трансляцією на 25 ка­налах та багатомільйонну ауди­торію — тим паче. Можливо, зір­ка трохи перенервувала через цей тягар відповідальності. Бо її виконання гімну багатьох укра­їнців, м’яко кажучи, здивувало.

Українці так і не зрозуміли: що своїм авторським виконан­ням хотіла показати Джамала?

Вочевидь, Джамала хотіла бути дуже оригінальною, не­стандартною, самобутньою, тому виконала гімн України у власній інтерпретації. Навіть музика нагадувала кримськота­тарські мотиви з нещодавньо­го нового альбому Джамали. Багато українців у соцмережах обурились такій інтерпретації. Пишуть, що при всій повазі до Джамали, це було жахливо. Під­писники сторінки Джамали в Instagram не приховують, що їм не сподобалася її версія гімну України. Дехто взагалі називає це знущанням з гімну України.

«Співачка гарна, але пере­робляти гімн під ‘'свої фішки'' не варто було. Голос гарний, але перестаралась у негатив­ну сторону». «Гімн — не пісня, а мелодія до гімну заснована ще в далекому 1863 році Михайлом Вербицьким, а не вами. Тому, будь ласка, виконуйте гімн згід­но з його мелодією, а не на ваш розсуд». «У Джамали голос не­ймовірний. Але якщо кожен буде змінювати мелодію гімну, то від нього нічого не залишиться». «Це була якась дивна джазова інтерпретація з дуже недореч­ними завиваннями. Дивилася на обличчя футболістів. Вони щиро хотіли підспівувати, але не могли. Шева виглядав розгубле­ним і напруженим. Це був якийсь іспанський сором», — написала Альона Яхно.

Попри те, що співачку засу­дили за її власну інтерпретацію гімну України, деякі колеги по сцені її підтримали, так би мо­вити, проявили корпоративну солідарність. Серед них — ар­тисти сцени Кола, Меловін, режисер Олег Боднарчук. Оля Полякова на захист Джамали навіть записала відео: «Вва­жаю, що самобутність артиста доречна у виконані будь-якого твору, якщо це зроблено чесно, з душею і талановито», — сказа­ла Полякова.

Джамала на своїй сторін­ці в Інстаграмі написала: «Для кожного, хто доторкається до гімну України своїми почуттями та пережитими емоціями, він стає особливою, його власною піснею. У цьому магія патріотиз­му: коли ти робиш це від душі, з любов’ю, можна побачити, як ти відриваєшся і буквально летиш від щастя, що „твою пісню“, твій гімн, чує світ».

Перефразовуючи відомий вислів, з цієї історії можна зро­бити висновок — любіть гімн у собі, а не себе у ньому…

Схожі новини