Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Стрийському парку одна скульптура виставки виступає проти бодішеймінгу

Проєкт «Скульптурний маршрут» отримав чималий хейт в соцмережах

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

У рамках Львівського тижня скульптури у Стрийському парку встановлюють 8 скульптур. Вони виготовлені з сірого граніту, який видобули з українських кар'єрів. Скульптури стоятимуть у парку до листопада наступного року.

Відкрити «Скульптурний маршрут» планують 18 серпня. Твори є абстрактним символом, деякі продовжують тему класичного мистецтва, але новою сучасною мовою. Цей проєкт реалізовують мистецьке об'єднання «ЧервонеЧорне» та Артцентр «Я Галерея», куратором якого є Павло Гудімов.

Організатори обіцяють створити динамічний і захоплюючий «Скульптурний маршрут» парком, який дозволить львів'янам та гостям міста насолодитися красою природи в поєднанні з творчістю українських та закордонних митців.

У Львівській мерії не охоче коментують нову туристично-мистецьку атракцію. Мовляв, надали лише місце під скульптури в парку. Проєкт маршруту був схвалений управлінням екології Львова, тож ґрунти та рослинність парку не постраждають завдяки використанню спеціальних простих конструкцій фундаментів.

Тим часом, у соцмережах довкола проєкту «Скульптурний маршрут» розгорівся чималий хейт. Львів‘яни особливо звернули увагу на оголену скульптуру жінки, в якої зайва вага… Також шоковані монументом чоловіка, обличчя якого дуже схоже до колаборанта Іллі Киви (зараз колишній український політик живе в рф та на місцевому телебаченні поширює промосковські фейки про війну в Україні).

Куратор цього мистецького проєкту Павло Гудімов повідомив, що скульптура жінки із зайвою вагою — це робота Василя Корчового, який виступив проти бодішеймінгу (образа людини за зайву вагу).

«Це антимонументальна пропаганда. Кожен художник не отримував вказівок щодо тематики. Це все творчі роботи з різними концепціями, — зазначив Гудімов. — Історія з директоркою музею Голодомору Лесею Гасиджак — це жахливо. Тому скульптура Василя Корчового направлена на те, щоб люди зрозуміли, що краса тілесна є у всіх проявах. Суспільство мусить зрозуміти, що час відходити від канонів краси».

«Хто ви такі, щоб позбавляти таких, як я, права бути представленими в мистецтві»

Оглядачка культурних подій, львів‘янка Марія Ільїна не поділяє критики львів'ян проєкту «Скульптурний маршрут».

«Скульптури вам не подобаються?! — написала Марія на своїй сторінці в соцмережах. — Мистецтво таке, що не всім все до смаку. Але шеймити повних людей?! Виписувати, які це страхи і що діти цього лякаються?! В яку вам Європу?

А й справді, давайте ще розкажемо про жахливість і хворість повних тіл, про те, що це не мистецтво. Так, я теж повна. Ні, я не обжираюсь фаст-фудом і не лежу на дивані, хоча, це мало б бути лише моєю справою. Понад те, з початку війни чимало жінок понабирали по 10−15−20 зайвих кілограмів, і не через обжираловку, а через стрес, відсутність сну, гормональні збої і високий рівень кортизолу. Люди в депресії теж не тільки худнуть, але й повніють. І це я не кажу про інші проблеми зі здоров’ям.

Я не розумію, хто ви такі, щоб позбавляти таких, як я, права бути представленими в мистецтві. Досить вже бути диччю, ви ж не ті, з боліт! І досить ненавидіти, не сприймати, гидувати іншими, ніж ви. До добра це не доведе".

Нагадаємо, це вже не вперше скульптури стають темою для гарячих дискусій у Львові. Один з останніх хейтів виник довкола гіганта «Містер Арбітріум», який в червні встановили біля Оперного театру. Також нищівної критики зазнала скульптура композитору Францу-Ксаверу Моцарту на площі Маланюка.

Схожі новини