Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«На прийом до медиків приходять знесилені солдати, які, попри біль, йдуть на фронт захищати Україну»

Про медичну допомогу переселенцям та військовим, міжнародну місію провідних медиків світу розповів для «ВЗ» представник Міжнародної організації охорони здоров’я Ясер Алсаіді

З початку війни у Львові в режимі нон-стоп працюють провідні медики світу. Фото з відкритих джерел
З початку війни у Львові в режимі нон-стоп працюють провідні медики світу. Фото з відкритих джерел

З початку широкомасштабного вторгнення рф (24 лютого), 103 тисячі українців отримали медичну допомогу у Львові. З різними травмами і пораненнями до лікарень Львова госпіталізували 6 тисяч 482 вимушено переміщених українців (зараз на лікуванні перебуває 227 людей, інших уже виписали). За амбулаторною допомогою у поліклініки Львова звернулись 77 тисяч 909 українців, з них 12 тисяч 758 — діти, 2 тисячі 413 — вагітні жінки. Мобільні бригади медиків на пунктах реєстрації та тимчасового перебування надали допомогу 19 тисячам 217 пацієнтам.

З початку війни у Львові в режимі нон-стоп працюють провідні медики світу. Географія міжнародної медичної місії — від Канади, США, до європейських країн та Японії. Один з таких добровольців, які надають медичну допомогу в тилу — 28-річний лікар нейрохірург з Харкова Ясер Алсаіді.

Ясер Алсаіді. Фото автора
Ясер Алсаіді. Фото автора

Ясер за національністю канадієць-палестинець. Працює медичним координатором на головному залізничному вокзалі Львова, є представником Міжнародної організації охорони здоров’я (World health organization) та волонтером. Брав участь у медичних місіях в Сирії, Лівані, Єгипті та Палестині. У рамках допомоги переселенцям та воїнам Ясер співпрацює із ЮНІСЕФ, Червоним Хрестом, управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців.

Журналістка «ВЗ» зустрілася у медпункті залізничного вокзалу з Ясером Алсаіді, щоб розпитати, чи готові закордонні медики до нових викликів (за прогнозами Львівської ОВА, взимку через знищену систему теплопостачання на Львівщину прибуде додатково 100 тисяч переселенців з регіонів, де триває війна. — Авт.).

… Спілкуюся із Ясером українською мовою. Він вивчив українську, коли навчався у Харківському національному медичному університеті імені Каразіна, кілька років працював в обласній клінічній лікарні Харкова. Вільно володіє п’ятьма іноземними мовами.

Люди не витримували стресу через війну, дехто помирав на пероні вокзалу

Медик з Харкова без нотки сумнівів каже, що лікарі, які працюють на залізничному вокзалі, готові до викликів пізньої осені та зими, коли сюди будуть приїжджати значно більше евакуаційних потягів. Медична система Львова, каже він, показала себе з доброї сторони і змогла впоратися з напливом переселенців.

Більшість людей, які приїжджали потягами з лютого, зверталися у медичний пункт вокзалу з надто високим тиском на фоні стресу… У людей траплявся раптовий інсульт та інфаркт, були випадки смертей на пероні вокзалу… Частина вимушених переселенців були настільки шоковані війною та втратою домівок, що не брали з собою ні ліків, а дехто навіть документів…

«У березні в людей була велика паніка, — каже Ясер. — Високий тиск був не лише у тих, хто приїжджав потягами до Львова, тікаючи від війни. Проблеми із здоров’ям були і у людей, які волонтерять, які допомагають переселенцям… Також загострювалися хронічні хвороби, підвищувався рівень цукру в крові… Були випадки гострого отруєння.

У перші місяці війни я спав у медпункті. На добу і зараз сплю три години… Зате бадьорюся великою кількістю кави — шість філіжанок. На жаль, у березні, коли був піковий період евакуації людей зі сходу України, карета швидкої не могла оперативно приїхати на допомогу на залізничний вокзал. Поруч з нашим вокзальним медпунктом чергували 5−6 машин швидкої допомоги від Червоного Хреста (українські, польські, німецькі, американські). Зараз машин немає… у медпункті львівського вокзалу працюють хірурги, психологи, терапевти… На вокзалі користуємося ліками із закордонної гуманітарної допомоги".

«Для нас здоров’я солдатів — пріоритет»

«Складається враження, що світ забуває про війну в Україні, тому наша група медиків хоче нагадати, що війна триває, перемога вже близько, але нам конче треба допомога, — продовжує розмову Ясер. — З жовтня нашу волонтерську групу на вокзалі поповнять медики із США. Є заявки від медиків з інших країн — Італії, Польщі, Німеччини».

Ясер Алсаіді вважає, що кожен закордонний волонтер чи медик, який допомагає Україні у такий складний час, може бути так званим інформаційним амбасадором у своїх державах. Ці люди на власному досвіді переконалися, що війна — не картинка на телебаченні. Вони знають, що таке повітряні тривоги і загрози ракетних обстрілів, що таке рани від рашистської зброї… А це необхідно, аби виграти інформаційну війну і доносити світу правдиву інформацію про агресора.

«Я працюю також з солдатами у військовому госпіталі та інших закладах, — каже Ясер. — Вони потребують переважно знеболювальних ліків. Солдати, які приходять на прийом, морально та фізично знесилені. Але все одно находять сили, щоб піти воювати на фронт і захищати Україну від рашистів. Якщо хтось з солдатів потребує комплексного лікування, Міжнародна організація охорони здоров’я може скерувати будь-де, в тому числі за кордон. Для нас солдати — пріоритет. Деяких привозять на лікування до Львова спеціальними медичними потягами. Є випадки ампутованих ніг чи рук».

Про знайомство з Анджеліною Джолі

«Анджеліна Джолі — не єдина акторка світового рівня, яка приїжджала до Львова, щоб підтримати Україну. Анджеліна особисто інспектувала роботу волонтерів на вокзалі, — наголошує Ясер. — Я її теж супроводжував, показав наш медпункт та намет з гуманітарними ліками від Червоного Хреста. Залюбки зі мною спілкувалася та іншими медичними волонтерами. Цікавилася, чи потребують чогось переселенці, які на той час мешкали на вокзалі. На власні очі побачила ситуацію».

Схожі новини