Передплата 2024 ВЗ

Назвалися Росією – отримайте путінську «демократію»

Як у Керчі проросійський мітинг ганяли

У Росії лише збираються відновити витверезники, а у Криму стараннями кремлівської влади вони вже — на кожному кроці. Спершу кримських пенсіонерів «протверезили»: замість обіцяних російських пенсій (які, мовляв, вищі за українські) виплатили старі, тільки у російських рублях.

Тепер кримчан взялися російською «демократією» охолоджувати. У Керчі під гарячу руку «демократичних» російських законів потрапили учасники проросійського мітингу.

Сходку біля пам’ятника Іллічу організували «Русское единство» (партія самопроголошеного кримського прем’єра Аксьонова) і «ліберасти» Жириновського. Під завісу лозунгів про підтримку «заросійських» півдня та сходу агітатори з ЛДПР закликали керчан поповнювати лави партії. А двоногі «рупори» з імпровізованої сцени розпиналися про масове переселення «гнаних і голодних» до Криму. Народ, мовляв, ломанувся сюди з України — у пошуках кращого життя.

Не встигли мітингарі розкочегаритися, як міліціонери претензії їм пред’явили: акція незаконна, бо заявку на її проведення не за російськими вимогами подали. Треба було не пізніше ніж за десять робочих днів про зібрання попередити. Як російський закон про порядок проведення мирних акцій велить.

Вже сама наявність такого закону, кажуть правозахисники, обмежує права громадян на мирні зібрання. Ось чому спроби ухвалити його в Україні викликали широкий громадський протест. Що таке «узаконена» свобода мирних зібрань, демонструє не лише Росія, а й Білорусь. Тепер і кримчанам до «демократії з дозволу» звикати доведеться.

Схожі новини