Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Олімпіада-2024: іранці проти участі… Ірану

Усе через дискримінацію спортсменок у цій країні

На Іграх-2020 у Токіо делегація Ірану була. Чи буде на Іграх-2024 у Парижі? Фото dmcl.biz
На Іграх-2020 у Токіо делегація Ірану була. Чи буде на Іграх-2024 у Парижі? Фото dmcl.biz

Група активістів, яку очолюють ексчемпіон світу з боксу Мах’яр Моншипур і лауреатка Нобелівської премії миру Ширін Ебаді, звернулася з листом до Міжнародного олімпійського комітету (МОК). Автори листа вимагають, аби МОК позбавив Іран права участі у літній Олімпіаді-2024 у Парижі.

Обурення активістів спри­чиняє дискримінація представ­ниць «слабкої» статі в ірансько­му спорті, пояснила відома захисниця прав жінок, перша в Ірані жінка-суддя Ширін Ебаді, яка 2003-го одержала Нобелів­ську премію миру.

Автори листа закликали МОК усунути Іран від участі в Олім­піаді-2024 — через порушення владою цієї країни Олімпійської хартії.

«Хартія проголошує, що за­няття спортом є одним із прав людини, — нагадав адвокат Фредерік Тір'є. — І що в цій ца­рині не може бути жодної дис­кримінації, зокрема через на­лежність до певної статі». А офіційний Тегеран, нагада­ли активісти, забороняє іран­кам займатися такими олімпій­ськими видами, як боротьба, бокс, плавання, волейбол і гім­настика… Група Моншипура й Ебаді вимагає, аби МОК, якщо не зважиться на повне відсто­ронення Ірану від Ігор у Пари­жі, принаймні заборонив іран­ським спортсменам виступати на Олімпіаді в тих видах, якими Тегеран не дозволяє займатися жінкам.

У Ірані, розповів на прескон­ференції колишній французький боксер іранського походження Мах’яр Моншипур, жінки зму­шені тренуватися не у спортза­лах, а «у помешканнях і підва­лах»…

Схожі новини