Передплата 2024 ВЗ

Еліна Світоліна — у чвертьфіналі Вімблдону!

Там на українську тенісистку чекає бій з першою ракеткою світу — Іґою Швьонтек із Польщі

Здається, Світоліна не відразу повірила, що нарешті перемогла незручну Азарєнка... Фото Facebook
Здається, Світоліна не відразу повірила, що нарешті перемогла незручну Азарєнка... Фото Facebook

Це було славне «полювання»! Найкраща українська тенісистка Еліна Світоліна нарешті позбулася «прокляття» Азарєнка. Раніше Еліна грала з цією білорускою п’ять разів, і ніяк не могла перемогти… І от нарешті це сталося. І не де-небудь, а у 1/8 фіналу Вімблдонського турніру (Велика Британія). Світоліна вийшла до чвертьфіналу, де на неї чекає ще грізніша суперниця — перша ракетка світу Іґа Швьонтек.

Матч проти Азарєнка Еліна почала бадьоро, повівши в рахунку. Але гра дуже швидко вирівнялася, і білорусці вдалося зробити кілька «брейків» (тобто виграти кілька геймів на подачі українки). Як наслідок, перший сет досить легко взяла Азарєнка (6:2), яка у вирішальних моментах була точнішою. На початку другого сету Азарєнка знову зробила «брейк» і повела 2:0…

Шансів немає? Світоліна так не думала. Еліна почала «замучувати» суперницю, затягуючи її у триваліші розіграші, напруги яких білоруска часто не витримувала… Кінцівка другого сету була нервовою, з шансами для обох суперниць. На тих «гойдалках» сильнішою виявилася українка — 6:4 на її користь.

На тайбрейку було важко… Але не здалася й перемогла!

Початок третього сету Азарєнка провалила. Світоліна ж, навпаки, «полетіла» вперед… І повела 3:0. Здавалося, білоруска вже не повернеться у гру, і українка легко доведе матч до перемоги. Але затята Азарєнка — зі старої тенісної гвардії. А стара гвардія, як відомо, помирає, але не здається… Використавши кількахвилинну розконцентрованість Світоліної, Азарєнка змогла зрівняти рахунок — 3:3. На щастя, Еліна зібралася й до тайбрейку свою подачу більше не віддавала. Але й Азарєнка свою тримала… За рахунку 6:6 суперниці почали грати подовжений тайбрейк (не до 7 очок, як зазвичай, а до 10, як належить у вирішальному сеті на турнірах Великого шолому).

У першій половині тайбрейку Еліна припустилася кількох невимушених помилок, і досвідчена білоруска тим скористалася. За рахунку 7:4 на користь Азарєнка здалося, що Світоліна вже не «підніметься»… Але українка змогла це зробити! Світоліна спочатку зрівняла, а потім вийшла вперед. Азарєнка відчайдушно боролася, але Еліна тиснула… Перший матчбол Світоліної, за рахунку 9:8, білоруска відіграла. І ось рахунок 10:9 на користь Еліни… І українка виграє тайбрейк прекрасною подачею навиліт — 11:9! Цей «ейс» Світоліної публіка зустріла овацією.

Чи буде третій півфінал Еліни на «шоломах»?

До ¼ фіналу Вімблдону Еліна Світоліна вийшла вдруге у кар'єрі. Тепер в українки загалом 10 чвертьфіналів на турнірах Великого шолому (4 на «Ролан Ґаррос», по 2 на Вімблдоні, Australian Open і US Open). Більше разів у ¼ фіналу «мейджорів» грали тільки американка Серена Вільямс (16), румунка Сімона Халеп (13) і чешка Кароліна Плішкова (11). На жаль, вигравала одеситка у 9 попередніх чвертьфіналах на «шоломах» тільки двічі, причому один із таких проривів стався 2019 року саме на Вімблдоні (другий був на US Open). Чи вдасться Еліні утретє вийди до півфіналу турніру Великого шолому?

«Подумаємо, як перемогти Іґу»

Зробити це буде складно, адже у чвертьфіналі суперницею українки буде перша ракетка світу Іґа Швьонтек. Полячка в 1/8 фіналу обіграла Белінду Бенчіч ( 6:7, 7:6, 6:3), причому в другому сеті швейцарка мала подвійний матчбол… Утім, шанси у Світоліної все-таки є. Швьонтек на траві - це далеко не Швьонтек на ґрунті, недарма ж Іґа вийшла до чвертьфіналу Вімблдону вперше. Та й Бенчіч не дасть збрехати: на траві грати на рівних зі Швьонтек можна.

«Іґа — велика чемпіонка й чудова людина, — заявила Еліна на прес-конференції після матчу з Азарєнка, — інформує sport.ua. — Я справді вдячна їй за підтримку українців і України, за те, що вона робить усе, що в її силах, і голосно говорить про це… Завтра у мене буде тренувальний день, пріоритетом буде відновлення. А вже потім я зустрінуся з тренером. Обговоримо план поєдинку й шукатимемо способи перемогти Іґу».

У матчі з Азарєнка Світоліна знову продемонструвала свій бійцівський характер. Фото Facebook
У матчі з Азарєнка Світоліна знову продемонструвала свій бійцівський характер. Фото Facebook

На жаль, решта українських тенісисток боротьбу в одиночному розряді на Вімблдоні вже припинили. Леся Цуренко в 1/8 фіналу поступилася американці Джессіці Пеґулі (США) — 1:6, 3:6. А Марта Костюк у 1/16 фіналу не мала сильних аргументів у грі проти Медісон Кіз (США) — 4:6, 1:6.

Схожі новини