Передплата 2024 «Добрий господар»

Найрозумніша у світі – українка зі Стрия!

На Марію Музичук, чемпіонку світу з шахів, тепер чекає матч із китаянкою Хоу Іфань. Цей поєдинок може відбутися у Львові

Українську шахістку Марічку Музичук, яка в російському Сочі стала чемпіонкою світу, зустріли на львівському летовищі десятки офіційних осіб, батьки та інші члени родини, шахова спільнота, безліч представників ЗМІ... Із часів зустрічі олімпійської чемпіонки, фехтувальниці Яни Шемякіної, жодна інша львівська спортсменка не мала такого гарячого, щирого вітання.

А потім була поїздка «чудо-поїздом» вулицями Львова до площі Ринок, де новоспечену чемпіонку вийшов зустрічати міський голова Львова Андрій Садовий. Мер запросив Марічку та гостей до міської ради, де розпитував про перипетії боротьби за корону. (Її вручив Марічці у Сочі президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов. Крім корони, Музичук-молодша одержала золоту медаль, красивий кубок і грошовий приз, який, за інформацією українських ЗМІ, становить 60 тисяч доларів). На зустрічі з міським головою йшлося й про відновлення діяльності Шахового клубу, і про майбутній матч з претенденткою на титул, китаянкою Хоу Іфань. На церемонії закриття чемпіонату в Сочі Кірсан Ілюмжинов оголосив, що заявку на цей матч уже зробив Китай, але, за словами президента ФІДЕ, він очікує, що свою заявку зробить також Україна. З ініціативою проведення матчу між Марією Музичук і Хоу Іфань у Львові уже виступив Андрій Садовий. «Будемо пропонувати Львів як місце проведення матчу. Сподіваюсь, президент Петро Порошенко максимально підтримає цю ідею», — заявив мер.

У середу, 8 квітня, уся родина Музичуків була запрошена на прийом до Петра Порошенка. Президент нагородив чемпіонку світу з шахів орденом “За заслуги”. На зустрічі з Порошенком мало йтися й про організацію матчу з Хоу Іфань в Україні. З досвіду відомо, що такий матч обходиться організаторам приблизно у 300 тисяч євро (призовий фонд, проживання, харчування, інші необхідні витрати).

Уже через десять днів обидві сестри Музичук, Аня і Марічка, вирушають до Китаю, де відбудеться командний чемпіонат світу. Українки захищатимуть свій титул чемпіонок, здобутий два роки тому в казахстанській Астані.

— Марічко, чи вже почуваєшся першою шахісткою світу?

— Так, відчуваю, що стала чемпіонкою, — розповіла 22-річна Марія Музичук в ексклюзивному інтерв’ю для “ВЗ”. — Про це мріяла з дитинства, відколи почала вигравати змагання. Корона, золота медаль і кубок переконують мене, що все це не сон (сміється). Така гаряча зустріч у Львові ще раз підтвердила, що моя мрія збулася.

— В останній партії фінального поєдинку з росіянкою Погоніною ти пішла на нічийний варіант. Хоча мала певну перевагу...

— Я побачила: віддавши туру, створюю позицію, де буде нічия. Такий результат приносив мені перемогу у матчі. Після коротких роздумів я сміливо пішла на це продовження. А навіщо було щось шукати, коли закінчення партії означало кінець фінального матчу і усього турніру?

— Твоя сестра Аня після поразки у чвертьфіналі залишилася з тобою. Очевидно, допомагала порадами?

— О, Аня допомагала не тільки у шахових питаннях. Вона була мені і тренером, і менеджером, вирішуючи усі інші справи, і старшою сестрою. Відчуття такої опіки дуже мені допомогло довершити справу успішно.

— Гадаю, за твоїм турнірним шляхом слідкували також інші прихильники твого таланту?

— Знаю, батьки сиділи в онлайні, переживали, слідкували й аналізували кожен хід. Ми постійно спілкувалися, тож я відчувала навіть їхнє дихання. Був контакт із львівським гросмейстером Олександром Бєлявським, з яким ми готувалися до чемпіонату. Він підказував нові ідеї, радив, як діяти у складних ситуаціях. Я їм всім дуже вдячна, бо без підготовки і допомоги нині вигравати непросто.

— Через кілька місяців відбудеться матч проти Хоу Іфань. Де б ти хотіла його зіграти?

— Титул найкраще захищати вдома, тому сподіваюся, що знайдуться можливості, аби запросити поєдинок до України. А виступати на чужій землі завжди складніше... Захист чемпіонського титулу матиме велике значення для підтримки шахового авторитету України.

А квартиру від міста не отримає...

Під час зустрічі із чемпіонкою світу з шахів Марією Музичук міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що громада міста належним чином вшанує видатну спортсменку на урочистому засіданні з нагоди Дня міста Львова. «Будуть певні нагороди, але які — говорити ще не буду, — заінтригував мер. — Все буде гідно і красиво». На запитання журналістів, чи дадуть чемпіонці квартиру, мер відповів: “У місті є практика надавати квартири олімпійським чемпіонам-львів’янам. Про надання квартири чемпіонам світу не йдеться”.