Передплата 2024 «Добра кухня»

Чемпіонат «бронзових» звершень

Ірина Харів – призерка першості світу з боротьби

У Гімнастичному палаці Ташкента не вщухають пристрасті чемпіонату світу з боротьби. Услід за борцями вільного стилю дорогоцінні метали розіграли жінки. Уперше «бронзою» світової проби прикрасила себе Ірина Харів. 24-річна борчиня з Калуша Івано-Франківської області поклала до скарбнички української збірної другу нагороду. Нагадаємо, у перший день чемпіонату бронзовим призером став Валерій Андрійцев.

У категорії до 55 кг Ірина Харів цеглинка за цеглинкою розібрала французький захист Аурелії Бассе (11:3). У подальшому перед вихованкою Ігоря Барни та Володимира Євонова не встояла китайська стіна, мури якої захищала Дзяхуей Дон (4:1). Та у півфіналі міцнішою виявилася броня представниці бурятської школи боротьби Ірини Ологонової (3:6), яка також уперше в кар’єрі увірвалася на світовий п’єдестал («срібло»). Бронзовий фінал пройшов під диктовку Харів: іспанка Каріма Санчес здавалася беззахисною перед блискавичними атаками українки.

На відстані одного бала від призового подіуму зупинилася Юлія Благиня (до 53 кг). У кваліфікації львів’янка на останніх секундах вирвала перемогу у венесуелки Бетзабет Аргуелло (4:4). Усю небезпеку протистояння підопічній Олега Сазонова у партері відчула на собі і німкеня Лаура Мартенс (11:1). У чвертьфіналі проти канадки Джилліан Еліс Гелейт Благиня продовжила пресингувати суперницю у найкращих своїх традиціях: за прохід в ноги і переведення боротьби в партер суддя зафіксував два бали. І навіть коли канадка провела свій кидок (2:2), львів’янка поспішила виправити ситуацію наступною контратакою (4:2). Тож коли на останніх секундах виснажені суперниці відчайдушно штовхалися з останніх сил, а потім обидві впали на килим, судді знадобився відеоповтор, аби визначити, що «організатором» того падіння була канадка, і ціна цього кидка — три бали (5:6)… У наступній сутичці Джилліан Гелейт поступилася легендарній Саорі Йосіді, яка приїхала до Ташкента по свою 12-ту перемогу чемпіонатів світу. Тож цього разу наша багаторазова призерка чемпіонатів Європи і світу залишилася без надії на «бронзу» (шосте місце).

На сьомій позиції зупинилася дебютантка чемпіонату і наймолодша у лаві синьо-жовтої збірної Оксана Гергель (до 60 кг). Учениця Андрія Пістуна в 1/8 фіналу відібрала очки у господині чемпіонату Саломат Кучімової (5:0), але в наступному колі не зуміла дотиснути болгарку Тайбе Юсейн (7:12). Остання у подальшому поступилась екс-білорусці Юлії Раткевич, яка сьогодні презентує Азербайджан (8:11), і закрила львів’янці шлях до малого фіналу.

Сьомою завершила боротьбу чемпіонка світу-2013 Аліна Махиня (до 69 кг). Обігравши у кваліфікаційному раунді венесуелку Марію Хосе Акосту (5:1), донеччанка не наважилася спростувати авторитет дворазової чемпіонки світу японки Сари Досо (4:7). У подальшому «втішившись» перемогою над румункою Адіною Еленою Попеску (6:4), Аліна у наступній сутичці віддала «бронзу» шведці Анні Дженні Франссон (2:6). У фіналі німкені Аліні Фокен вдалося те, чого забракло її українській тезці — після обміну прийомами в останні секунди захопити ноги японки Досо і поставити «золоту» крапку. «Я не можу в це повірити, — переконувала журналістів 23-річна студентка з Крефельда. — Якщо вночі мені вдасться заснути, уранці я спробую усвідомити все, що трапилося».

Перша сутичка стала останньою для чемпіонки світу-2011 Ганни Василенко (до 58 кг), каменем спотикання для якої була китаянка Чжантін Чжу (2:8). У найлегшій вазі Наталія Пулковська, перемігши білоруску Ванессу Каладзінську (10:1), у наступних сутичках залишила останнє слово за японкою Ері Тосакою (0:11) та італійкою Сильвією Фелісе (5:8).

Схожі новини