Передплата 2024 «Добрий господар»

Ноєр і Роббен для Роналду не суперники

Португалець – найкращий футболіст 2014 року в Європі за версією УЄФА

Минулого тижня, після жеребкування Ліги чемпіонів, на урочистій гала-церемонії у Монако був визначений найкращий футболіст минулого європейського сезону. Почесний титул прогнозовано дістався португальському атакувальному півзахисникові мадридського «Реала» Криштіану Роналду, якого обрали з-поміж раніше оголошеної трійки претендентів.

«Я дуже щасливий. Повинен подякувати моїм партнерам, оскільки без команди індивідуальні призи були б неможливі. Такої нагороди у моєму музеї ще немає», — заявив Роналду. Нагадаємо, ще у грудні минулого року Криштіану відкрив музей свого імені у рідному Фуншалі на острові Мадейра. У музеї одразу ж знайшли своє місце 125 особистих та індивідуальних нагород. Завбачливий Роналду залишив вільні полиці і для майбутніх призів. На початку року колекція португальця поповнилася «Золотим м’ячем». Приз найкращому футболістові року у Європі — «Срібну футболку» у свій музей Роналду доручив відвезти рідному братові Угу.

Криштіану Роналду чотири рази потрапляв до трійки претендентів на звання найкращого футболіста євросезону, але головний приз жодного разу до цього не здобував. Щоправда, у 2008 році Криштіану Роналду вже визнавали кращим гравцем Європи за версією УЄФА, але тоді ще не вручали «Срібної футболки». Цю нагороду запровадили тільки у 2010-му. І от тепер португальцеві нарешті вдалося покрасуватися із цією нагородою як переможцю.

Разом з Роналду на нагороду найкращому футболісту Європи претендували німецький воротар мюнхенської «Баварії» Мануель Ноєр і його одноклубник — голландський півзахисник Ар’єн Роббен. Початковий список був складений на підставі думки журналістів з усіх національних асоціацій УЄФА, кожен з яких назвав п’ятірку кращих, на його погляд, футболістів. За кожне перше місце гравець отримував п’ять очок, за кожне друге — чотири, і так далі. При визначенні найкращого футболіста року враховували як ігри внутрішні (чемпіонат, кубок, Кубок ліги, Суперкубок), так і зовнішні (єврокубки, Клубний чемпіонат світу), а також матчі за національну збірну.

У минулому сезоні, як і зазвичай, Криштіану демонстрував яскраву гру, але особливо вдалими видалися його виступи у єврокубках. Португалець зумів встановити новий рекорд результативності у Лізі чемпіонів — 17 голів упродовж одного сезону. А його два голи у нещодавно розіграному Суперкубку УЄФА не лише додали португальцеві дивідендів перед вирішальним голосуванням, а й впритул наблизили його до рекорду найкращого бомбардира Ліги чемпіонів — іспанця Рауля Гонсалеса.

Ще раніше найбільшою несподіванкою стала відсутність у трійці претендентів Ліонеля Мессі. Нападник каталонської «Барселони» вперше вибув з боротьби за почесний титул вже у першому турі. Незважаючи на те, що саме аргентинцеві дістався «Золотий м’яч» найкращого футболіста чемпіонату світу, гра Мессі у цьому сезоні не вразила європейських журналістів.

Після того, як стало відоме прізвище нового володаря титулу найкращого футболіста року у Європі, в Іспанії одразу ж заговорили про новий виток ворожнечі між Роналду та Мессі. Для заспокоєння спортивного загалу капітан збірної Португалії заявив, що поважає лідера атак «Барселони», а всі розмови про їхню конфронтацію — надумані. Втім, минулого тижня Криштіану таки не втримався. Бомбардир «Реала» зізнався, що не може бути чесним в оцінці заслуг Мессі на бразильському мундіалі. «Якщо я скажу все, що я з цього приводу думаю, то мене посадять у в’язницю», — сміючись заявив Роналду в інтерв’ю ESPN.

«Залишатися завжди нагорі неймовірно важко. Щоразу потрібно викладатися лише на 100%», — розповів Роналду. Неймовірні трансферні суми, зарплата, рекламні кампанії — це лише одна сторона сучасного футболу, за якою дуже часто приховується неймовірний психологічний тиск на футболістів... «З того часу, відколи я у мадридському «Реалі», всі тільки говорили: «Ла Десіма! Ла Десіма» (так називають десяту перемогу «Реала» у Лізі чемпіонів)», — зізнався Роналду. На думку Криштіану, порівняно із «Манчестер Юнайтед» у Мадриді значно більший тиск на футболістів. «Ми, гравці «Реала», відчували, що врешті повинні завоювати цей такий бажаний трофей», — каже португалець. Цього сезону боси «королівського клубу» ставлять перед собою ще більш амбітну мету — завоювати всі шість можливих трофеїв протягом одного сезону, що досі не вдавалося жодній команді. Тож Криштіану і компанії доведеться добряче попотіти, аби задовольнити апетити керівництва клубу.

Схожі новини