Передплата 2024 «Добра кухня»

Нардепки Безугла і Третьякова пропонують садити за ґрати за представлення інтересів України «неуповноваженими особами»: подробиці

  • 26.03.2024, 10:20
  • 738

Роман Грищук вважає, що такий закон не ухвалять

Марʼяна Безугла. Фото із її соцмереж
Марʼяна Безугла. Фото із її соцмереж

Народні депутатки із фракції «Слуга народу» Мар’яна Безугла і Галина Третьякова зареєстрували законопроєкт із пропозицією притягати до кримінальної відповідальності за «привласнення державних функцій».

Відповідний законопроєкт щодо внесення змін до Кримінального кодексу № 11 104 зареєстрований у парламенті, і вчора його надали на ознайомлення. У пояснювальній записці авторки зазначили, що цей документ є складовою законопроєкту № 11 103 «Про спеціальні місії України» (він теж наданий до ознайомлення 25 березня) і має розглядатися одночасно з ним.

Депутатки вважають, що, попри згуртованість і спільну протидію агресії рф, є «випадки вчинення ганебними „громадянами України“ дій направлених на отримання власних привілеїв за рахунок державних інтересів, шляхом привласнення державних функцій»

Ці дії, на думку Безуглої і Третьякової, «шкодять суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності України, а також економічній та інформаційній безпеці України. Водночас такий стан потребує встановлення відповідальності за дії таких ганебних „громадян України“ за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України у будь-який час, а тим паче в умовах дії воєнного стану».

Привласненням державних функцій парламентарки вважають представлення інтересів України неуповноваженими особами.

Законопроєкт пропонує привласнення громадянином України державних функцій, зокрема — представлення України на міжнародних заходах, перед уповноваженими особами чи агентами іноземних держав, а також представниками міжнародних організацій, у тому числі за допомогою листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, інших форм спілкування без надання на те повноважень та погоджень у визначеному законом порядку карати позбавленням волі від десяти до 12 років з позбавленням права отримувати певні посади або займатися певною діяльністю від десяти до 15 років та з конфіскацією або без такої.

Ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану, пропонують карати позбавленням волі на 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Ці норми депутатки пропонують викласти в новій статті Кримінального кодексу — 111−3. У статтях 111, 111−1 і 111−2 йдеться про зраду держави та колабораціонізм.

Як саме будуть визначати неуповноважених осіб — законопроєкт не пояснює. Тексту законопроєкту «Про спеціальні місії», авторками якого теж є Третьякова і Безугла, і який, за їхнім задумом, мають розглядати разом із документом про відповідальність, на сайті парламенту станом на 8:29 26 березня немає.

Зареєстрований законопроєкт вже прокоментували колеги депутаток. Роман Грищук («Слуга народу») написав на своїй сторінці у соцмережах, що «право представляти Україну українцями таке ж непорушне, як і право законодавчої ініціативи окремими депутатами. Може одним не подобатись інше і навпаки. Але і те, і те є і буде. Закон, про який всі пишуть, навряд чи колись буде розглянутий — не те, що прийнятий».

Безугла написала, що «це компактна законопроєктна провокація».

«Але якщо серйозно, то зареєстрований наш з Галиною законопроєкт N11104 про кримінальну відповідальність за неуповноважене представництво України у міжнародних переговорах — прецедент апеляції до історії та тест на політичну дискусію. Ось чому. Законопроєкт є похідним із американського Акту Логана, який досі чинний в США», — сказала депутатка.

Третьякова наголосила, що законопроєкти 11 103 та 11 104 потрібно розглядати разом.

«Зверніть увагу на ст.13. Та згадайте ОСНОВНИЙ Закон — нашу Конституцію, а також норми міжнародного права. Відповідно до норм міжнародного права вважається загаль­новизнаним, що глава держави (а також глава уряду і міністр закордонних справ) представляє свою країну з усіх питань зовнішніх зносин ex officio (за посадою)», — заявила депутатка.

Схожі новини