Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Веломаршрути до Жовкви та Наварії, мандри до заповідника Північні торфовища…

У тридцятикілометровій зоні від Львова створять нові туристичні маршрути, на спеціальній карті Львова позначать екоферми та сироварні

Львів. Фото pexels
Львів. Фото pexels

Цього року тридцятикілометрову зону Львівської області долучать до співпраці зі Львовом для єдиного туристичного проєкту. Йдеться про створення нових туристичних маршрутів, які стартуватимуть у Львові і продовжуватимуться в інших районах, серед яких Львівський, Жовківський, Яворівський… У Львівській Ратуші таку ініціативу пояснюють економічною доцільністю, аби турист не їхав після відвідин Львова в Буковель, а якнайдовше затримався на теренах туристичної Львівщини. Проєкт передбачає створення туристичного кластера в межах потенційної Львівської агломерації.

Про це повідомив для «ВЗ» депутат Львівської обласної ради, заступник директора департаменту міської агломерації Львівської міської ради Роман Кізима.

Наразі увійти до складу єдиного туристичного кластера висловили бажання (на спеціальній нараді у Ратуші) дванадцять громад Львівської області. Але їх буде значно більше. Створять краєзнавчий атлас Львівської агломерації.

«Розвиватимуть туристичні маршрути за рамками Львова, — продовжує співрозмовник „ВЗ“. — У кожній з громад буде визначено 2−3 маршрути, зокрема і вело, які занесуть до загальної туристичної бази. Будуть враховувати таку родзинку громад, як власне виробництво — екоферми, сироварні, тож використовувати їх як додатковий туристичний магніт».

«Фішка» туристичного кластеру - екоферми, щоб туристи Львова дослідили в регіоні якомога більше маршрутів. Фото зі сайту ua.plaso.pro
«Фішка» туристичного кластеру - екоферми, щоб туристи Львова дослідили в регіоні якомога більше маршрутів. Фото зі сайту ua.plaso.pro

Роман Кізима каже, туристичним магнітом стануть веломаршрути зі Львова до Жовкви та Наварії. Так, у Наварії у літній сезон розвиватимуть «озерний туризм». Для цього озеро очистять від каналізаційних стоків. Вода там в незадовільному стані.

«Фішка» туризму в тридцятикілометровій зоні Львова — відвідини болотного заповідника Північні торфовища, що простягається від Гамаліївки до Грибовичів. Щоправда, цей заповідник ще потрібно створити і лише після цього популяризувати, щоб знайти туриста за попитом. Такий болотний заповідник там був ще за Австрії, тепер його хочуть відновити. Роман Кізима каже, болотні заповідники модні у Європі та є хорошим туристичним магнітом.

«Переваги для громад області очевидні - коли приїде турист чи львів‘янин, то потратить кошти, — наголошує Роман Кізима. — Туристичний кластер — один з проєктів, який нас об'єднує, коли усі будуть в плюсі. Довкола Львова є багато цікавого: починаючи від криївок закінчуючи церквами, озерами».

Схожі новини