Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

З України до Тайваню намагалися поштою відправити краба віком 20 мільйонів років

  • 14.02.2024, 20:15
  • 823

Київські митники запобігли спробі незаконного пересилання з України в Тайвань у міжнародному поштовому відправленні стародавніх скам’янілостей віком 400 млн років

Фото: Київська митниця
Фото: Київська митниця

Про це повідомляє Київська митниця у Facebook 14 лютого.

Під час огляду посилки із Тернополя митники виявили камені з ознаками старовини та з химерними обрисами й припустили, що вони можуть мати давнє походження. По експертизу звернулися до Національного науково-природничого музею.

У науковій установі підтвердили, що скам’янілості є плитками девонського періоду палеозойської ери з рештками морських істот. Геологічний вік трьох із них становить близько 400 млн років, а двох інших — краба Daira speciose та молюска Halyotis sp — 10−20 млн років, зазначили фахівці.

На думку науковців, ці фосилії знайшли на Поділлі, в басейні річки Дністер, і вони є ексклюзивними з погляду палеонтології. Тож експерти рекомендували внести зразки до Державного реєстру національного культурного надбання, а також до Музейного фонду України.

До рішення суду скам’янілості вилучили, а на громадянина, який намагався без дозволу вивезти за кордон культурні цінності, склали протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. За це передбачена конфіскація товарів.

Київські митники також розповіли, що попередили вже кілька спроб незаконного вивезення стародавніх скам’янілостей: плиток пісковику з відбитками панцира риби віком 407 млн років, а також панцира морського їжака віком близько 161−165 млн років.

Схожі новини