Передплата 2024 ВЗ

Замість «ленінського» парку буде Київський?

Міська рада Гельсінкі обирає зеленій оазі фінської столиці нове ім'я

На фото: Зелений терен, що багато років носив ім'я більшовицького вождя, розташований у старому районі Гельсінкі. Фото demari.fi.
На фото: Зелений терен, що багато років носив ім'я більшовицького вождя, розташований у старому районі Гельсінкі. Фото demari.fi.

За рішенням депутатів міської ради Гельсінкі, розташований у столиці Фінляндії парк леніна (Lenininpuisto) перейменують.

«Рада вважає, що цьому зеленому теренові треба дати нову назву, — через звірства, скоєні леніним, і через широкомасштабну загарбницьку війну росії проти України, яка є злісним порушенням міжнародного порядку», — заявили депутати.

Популярний у жителів і гостей міста парк розташований в одному зі старих районів Гельсінкі (поблизу парку розваг Linnanmaki). Офіційно нову назву зеленої оази буде надано їй після затвердження плану розвитку міських територій. А наразі найбільша щоденна газета Фінляндії, Helsingin Sanomat, провела серед читачів опитування щодо нової назви парку.

Парк НАТО, Миру чи Зеленського?

Загалом надійшли понад дві тисячі пропозицій (анонімні до розгляду не брали). Як інформує видання, їх можна розділити на три основні тематичні групи: напад росії на Україну, місцева історія і відомі постаті. Серед пропозицій, які подали найбільше читачів Helsingin Sanomat, є такі: Парк НАТО (Фінляндія нещодавно приєдналася до Північноатлантичного альянсу), Київський парк, Парк України, Парк Миру й Парк Зеленського.

Інформуючи про перейменування столичного парку, фінське видання згадало про недавню скандальну заяву заступника голови ради безпеки рф, її експрезидента медведєва.

«Фінляндія — це видумка Леніна, — написав медведєв у статті в урядовій «російській газеті». За словами медведєва, «визнання незалежності» Фінляндії наприкінці Першої світової війни було «помилкою» і навіть «дурістю» більшовицького вождя…

Декомунізація по-фінськи йшла важко…

«Фінляндія проголосила свою незалежність 6 грудня 1917 року, а рада народних комісарів на чолі з леніним визнала її на початку 1918-го. Утім, «справжньою метою Леніна було наступне приєднання соціалістичної Фінляндії до СРСР», — не сумнівається Helsingin Sanomat.

Дискусія про зміну назви Lenininpuisto тривала у Гельсінкі близько трьох десятиліть, тобто з моменту розпаду срср. Офіційну пропозицію про перейменування парку внесли на розгляд міської ради ще 2017 року, але тоді депутати перейменування не підтримали. Мовляв, назву Lenininpuisto (іменем леніна парк назвали 1970-го, до 100-річчя більшовицького вождя) варто зберегти, адже цю історичну назву пам’ятають багато поколінь жителів Гельсінкі…

Схожі новини