Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівські медики вперше вживили слуховий апарат у кістку: деталі

  • 09.02.2024, 09:15
  • 421

Складну операцію зробили військовому, який втратив слух через контузію на фронті

Фото Першого медичного обʼєднання Львова
Фото Першого медичного обʼєднання Львова

У Львові вперше зробили операцію з кісткової імплантації слухової системи дорослому пацієнтові. Раніше такі операції здійснювали лише дітям.

Операцію зробили захисникові, який майже повністю втратив здатність чути у боях. Слух у 47-річного Юрія почав погіршуватися після кількох отриманих на фронті контузій. Внаслідок неодноразового ураження вибуховими хвилями пошкоджень зазнав слуховий нерв воїна. З часом чоловік перестав чути на праве вухо, а на лівому — слух знизився аж до 30%.

Оскільки захисник прагнув якнайшвидше повернутися у стрій, лікарі обрали метод лікування із коротким реабілітаційним періодом. Вони вирішили виконати операцію з кісткової імплантації системи провідності BAHA. Після такого втручання відновлення триває лише місяць.

«Дітям у Лікарні Святого Миколая ці операції виконують уже впродовж чотирьох років. А ось для дорослого — вперше. І не лише у нашій лікарні та медоб'єднанні, а й загалом — у Львові», — йдеться у повідомленні Першого медичного обʼєднання Львова.

Відтак чоловікові безпосередньо у кістку завушної ділянки вживили імплант, який кріпиться разом із магнітом. Коли рана після втручання у захисника загоїлася, зверху над вухом йому встановили процесор, який через кістку передає звук до слухового нерва і дає можливість знову чути. Після відновлення слуху Юрій повернувся на службу.

Схожі новини