Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вважали втраченою понад 100 років: в Австрії знайшли картину Густава Клімта

  • 08.02.2024, 19:30
  • 982

В Австрії знайшли картину Густава Клімта, яку втратили майже 100 років тому

Фото AFP
Фото AFP

Портрет знайшли у Відні.

За даними джерел, колись він належав родині Лізерів, заможних єврейських промисловців у Відні. На ньому зображена фройляйн Лізер. Востаннє полотно бачили у 1925 році. Подальша доля картини невідома, але сім'я теперішніх власників володіє картиною з 1960-х років.

Як зазначив юрист з питань мистецтва, нині не вдалося знайти жодних доказів того, що роботу викрали до або під час Другої світової війни.

Аукціонний дім Im Kinsky оцінює вартість картини у понад 54 мільйони доларів (42 мільйони фунтів стерлінгів) і називає повторне відкриття портрету «сенсацією».

"Картина такої рідкісності, художньої значущості та цінності не була доступна на артринку Центральної Європи протягом десятиліть", — йдеться у заяві Іm Kinsky.

Відомо, що знахідку виставлять на аукціон 24 квітня від імені власників і правонаступників сім'ї Лізерів.

Підставою для цього стали Вашингтонські принципи — міжнародна угода про повернення викрадених нацистами творів мистецтва нащадкам людей, у яких вони були викрадені.

Незадовго до аукціону картину покажуть на різних міжнародних виставках, зокрема — у Великій Британії, Швейцарії, Німеччині та Гонконзі.

Як додали знавці, мистецтво Клімта раніше приносило величезні суми на аукціонах. У червні його «Даму з віялом» продали за 85,3 мільйона фунтів стерлінгів, що зробило її найціннішим витвором мистецтва, який коли-небудь продали на аукціоні у Європі.

Схожі новини