Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дружина Ігоря Гринкевича передала майно під заставу, — ЗМІ

  • 31.01.2024, 14:45
  • 1 046

Дружина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича Світлана Гринкевич передала під заставу за кредитними угодами чотири квартири у Києві та Львові

Фото із соцмереж родини Гринкевичів
Фото із соцмереж родини Гринкевичів

Так вона врятувала майно родини від арешту.

Як йдеться у розслідуванні журналістів, у травні 2023 року Світлана Гринкевич придбала дві квартири у Новопечерських липках у Києві на 50 та 123 квадратних метри по сусідству. Тоді такі апартаменти коштували 20 мільйонів гривень.

Через день після арешту чоловіка, 31 грудня минулого року, Світлана Гринкевич узяла кредит на 5 мільйонів гривень в Олександра Лапшина. Уже 2 січня вона наклала через цей кредит обтяження на обидві квартири у нотаріуса. У реєстрі нині це договір іпотеки.

«Якщо людина боїться, що в неї там можуть щось забрати, вони йдуть до нотаріуса й кажуть: „От у нас є розписка на мільйон, ми хочемо під цю розписку укласти договір іпотеки“. Закон України про іпотеку вказує, що іпотекотримач є пріоритетним стягувачем. Тобто, майно забезпечене іпотекою, не можуть забрати», — пояснив адвокат Ярослав Бутирін.

Іпотекотримачем обох квартир нині значиться саме Олександр Лапшин. Відповідно, поки борг не повернуть, квартира недоступна для арештів і конфіскацій.

Ще два об'єкти нерухомості Світлана взяла під заставу вже сама, надавши позику своїй матері Ірині Федак. Та придбала квартиру в клубному будинку A Nova House у Києві за 2 мільйони гривень 8 грудня 2023 року.

15 грудня обидві квартири оформили у нотаріуса договір іпотеки: донька начебто позичила мамі 135 тисяч доларів (майже 5 млн грн), але ще в листопаді.

Також 15 грудня 2023 року Світлана Гринкевич та Ірина Федак оформили у нотаріуса ще один договір позики, тепер уже на люксові апартаменти у Львові під 130 квадратів. Їх придбали у листопаді 2023 року. Така нерухомість коштувала щонайменше 7 мільйонів гривень.

«Договори про кредит і договір про іпотеку укладають в один день у нормальних умовах. Це робиться в одному місці в один час. Коли розписка або позика — сьогодні, а іпотека — через три дні, виглядає тупо, але цілком законно. З’ясувати, коли там реально була написана розписка — неможливо», — наголосив Бутирін.

Відтак Світлана Гринкевич напередодні арешту чоловіка та після нього віддала під заставу за кредитами всі чотири квартири вартістю 29 мільйонів гривень.

Схожі новини

Читайте також

13.02.2024

Львівська мерія пред’явила дружині й тещі Гринкевича претензію щодо захоплення землі

Резонансна справа щодо незаконного будівництва вілли родини Гринкевичів у районі Тракту Глинянського, на вулиці Лодія — Наступальній (на фото), розвивається повільно. Львівська міська рада досі не звернулася з позовом до суду, аби змусити скандальну родину, яка наживалася на тендерах для ЗСУ, відповісти за самобуд. Після огляду об'єкта cкеровано лише листи у контрольні органи