Передплата 2024 ВЗ

І до меморіального комплексу у Трускавці дійшла черга

У Трускавецькій ОТГ, до складу якої, крім самого міста-курорту, ще сім сіл входять, завершується процес звільнення публічного простору від ідеологічних символів тоталітарного режиму. Усе вказує на те, що процес вийшов на «фінішну пряму»

"Залишки" меморіального комплексу в Трускавці.
"Залишки" меморіального комплексу в Трускавці.

Це означає, що до завершення року на території громади ані натяку не залишиться від того, що упродовж багатьох десятиліть отруювало свідомість, збивало з пантелику як відпочивальників, так і людей, які тут мешкають, — пам’ятників, обелісків, інших наповнених ворожим змістом рашистських «скреп», чиє цільове призначення полягає в тому, аби далі каламутити розум українців, маніпулювати нами.

До думки громади прислухались

Тривалий час таким собі каменем спотикання у прагненні громади демонтувати головну пам’ятну споруду ОТГ — збудований у другій половині минулого століття меморіальний комплекс радянських воїнів на початку вулиці Дрогобицької у Трускавці, була документально непідкріплена думка окремих людей, які вважали, що на території меморіалу є поховання. Вирішального значення їхня позиція не мала. Але в місті «Нафтусі» постановили не поспішати. Будь-який крок уперед у справі демонтажу здійснювався з дотриманням чітко прописаних законодавчих норм. Повільно все йшло: у таких випадках дозвіл на проведення робіт видається лише після отримання експертних оцінок. Без цього ніхто не наважиться розкопки проводити. А якщо таки наважиться — дорого за це заплатить. До кримінальної відповідальності притягнуть.

Хто клопоту захоче мати …

Хто захоче клопоту мати? Таких посадовців у Трускавці не виявилося. Лише після того, як, за словами заступника міського голови Трускавця Святослава Стефанківа, міськрада отримала підтвердження на свій письмовий запит до Департаменту архітектури Львівської обласної військової адміністрації, що на території меморіалу поховань немає, дано дозвіл на демонтаж споруди. Упродовж часу очікування скульптурна частина меморіалу, за якою давно вже ніхто не дивиться, почала на очах «сипатись». Два тижні тому місцеві комунальники на свій страх і ризик вивезли з території меморіалу те, що само повідпадало — скульптурні уламки, деякі інші потріскані, похилені конструкції. Свій тимчасовий ефект «підчистка», звісно ж, дала. Занедбаним об'єктом меморіал більше не виглядає.

Легше стало для очей

Легше стало для очей тих, хто по кілька разів на день тут поблизу проходить. Тепер потрібно йти далі. Довершувати справу, остаточно демонтувати меморіальний комплекс доручено Другому спеціальному центру швидкого реагування ДСНС України, який став переможцем недавно проведеного конкурсу. Про його результати оголошено на сайті «Прозоро». «Надзвичайники», зважаючи на їхній досвід та наявну у розпорядженні підрозділу спецтехніку, за лічені дні виконають покладену на них роботу. На демонтаж трьох інших пам’ятних споруд на території ОТГ, вже декомунізованої постаті радянського солдата у селі Орів та позбавлених атрибутів комуністичної символіки обелісків у селах Уличне та Доброгостів, як поінформували нас у Трускавецькій міськраді, спеціальних дозволів не потрібно. Все підготовлено для того, аби упродовж дня у всіх трьох селах подалі від людських очей забрати ці залізобетонні «спомини» про «щасливе» голодоморне життя наших батьків. Мороз по шкірі від них пробирає.

Схожі новини