Передплата 2024 «Добрий господар»

Нові правила ввезення гумдопомоги створять проблеми волонтерам і фондам

  • 07.11.2023, 17:10
  • 642

Спробу Мінсоцполітики «цифоровізувати процес» завезення гуманітарної допомоги можна порівняти з ампутацією всієї руки замість лікування одного пальця. Шаблони мирного часу для гуманітарної допомоги намагаються застосувати у період війни

Ніна Южаніна. Фото: Партія ЄС
Ніна Южаніна. Фото: Партія ЄС

Про це народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна написала у своєму телеграм — каналі.

У відповіді на петицію Міністерство соцполітики говорить про цифровізацію процесів надходження та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, зокрема в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги.

«Що конкретно закладається Мінсоцполітики в термін „цифровізація процесів“, яка, за логікою, повинна запроваджуватись саме з 01 грудня 2023 року, зрозуміти складно. Якщо ведення окремих реєстрів в електронному вигляді, то ці елементи запроваджувались ще до війни. Якщо подання документів в електронному вигляді митниці, то це теж не новина. Як на мене, то вся оголошена „цифровізація процесів“ від Мінсоцполітики зводиться до кількох додаткових реєстрів, що подаються в електронному вигляді», — зазначила Южаніна.

Водночас вона зауважила, що тут постає інше питання гуманітарної допомоги в реальному розумінні (порівняно з мирним часом):

  • незрівнянно більшої кількості (обсягів);
  • більш широкої номенклатури (переліку товарів);
  • набагато більше способів та умов збору та формування вантажів;
  • незрівнянно більше кількості та структури (переліку) донорів та реципієнтів;
  • незрівнянно більшої критичної важливості гуманітарної допомоги у воєнний час для цивільних людей та бійців на фронті, і дуже часто — життя українців;
  • незрівнянно більшого критичного значення терміновості доставки гуманітарної допомоги;
  • незрівнянно більшого критичного значення будь-яких затримок в доставці.

«Якщо відверто, то чергову недолугу спробу Мінсоцполітики „цифоровізувати процес“ усієї без винятку гуманітарної допомоги, а об'єктивно кажучи — максимально тотально бюрократизувати цей процес в умовах війни за шаблонами мирного часу, з посиланням на наявні зловживання, можна образно порівняти з ампутацією всієї руки замість лікування одного пальця», — вважає депутатка.

Вона також нагадала, що у відповіді на петицію Мінсоцполітики вказує, що декларативний принцип визнання товарів гуманітарною допомогою зберігається. «Так, принцип-то декларативний з точки зору способу і форми. Але по суті перелік інформації щодо товарів гуманітарної допомоги мало чим відрізняється від повноцінного декларування ще до ввезення товарів на митну територію України. І тепер уже без можливості коригування цієї інформації в процесі отримання, транспортування, зберігання гуманітарної допомоги до ввезення в Україну», — зауважила Южаніна.

Вона наголосила, що за результатами комплексного опрацювання запропонованого Мінсоцполітики порядку можна зробити висновок, що, очевидно, будуть висуватися вимоги щодо внесення детальної інформації про кожну партію гуманітарної допомоги, яку планується ввозити на митну територію України.

«І при цьому внесення будь-якої неточної або неповної інформації може стати підставою для скасування статусу отримувача гуманітарної допомоги. Яскравий приклад того, як шаблони мирного часу для гуманітарної допомоги намагаються застосувати у період війни», — зазначає депутатка.

Ніна Южаніна зауважує: на жаль, зловживання з гуманітарною допомогою були, є і будуть, однак спроба уряду врегулювати це питання недолуга і призведе до значних перешкод для добросовісних волонтерів та фондів. Щоб пояснити урядовцям ризики, Южаніна навела конкретний приклад.

«Благодійний фонд їде забирати авто для військової частини. Як правило, волонтери довантажують авто різним потрібним товаром, заїжджаючи на хаби та в інші місця, де завчасно підготовлено таку гуманітарну допомогу. За новим порядком зробити це буде неможливо», — наголосила депутатка.

Схожі новини