Передплата 2024 «Добрий господар»

Перейменування Червонограда на Львівщині: мешканці проти (ВІДЕО)

  • 11.10.2023, 15:55
  • 2 150

У Червонограді на Львівщині відбулося громадське обговорення щодо перейменування міста, де більшість присутніх висловилися проти такої ініціативи. На зібранні лунали також антидержавні заяви

Фото із відкритих джерел
Фото із відкритих джерел

Зустріч модерував перший заступник мера Дмитро Балко, який також підтримує збереження чинної назви.

Як повідомила ГО «Деколонізація.Україна», на зборах щодо перейменування Червонограда присутні проголосували проти та не дали виступити представнику Українського інституту нацпам’яті.

«Ми підготуємо звернення до СБУ. Бо зривати процес деколонізації під час повномасштабної війни — це робота на агресора», — зазначили в інституті.

Судячи із матеріалів, які вже є у мережі, на зібрання були приблизно 30 учасників — переважно пенсійного віку — із понад 65-тисячного міста.

Перший заступник мера Червонограда Дмитро Балко, який модерував зустріч, наголосив, що насправді були понад 100 мешканців різного віку.

«Здебільшого громада висловлювалася за те, щоб не перейменовувати або, якщо перейменовувати, то на Червоноград. Інститут національної пам’яті опирався на те, що місто було названо під час приєднання до СРСР при обміні територіями з Польщею. Відповідно громада запропонувала дати українську назву, але також Червоноград. Була одна пропозиція з усіх присутніх, щоб назвати місто Кристинопіль», — зазначив він.

«Так, ми за них голосували, але вони не набули правосуб'єктності, вони не мають права приймати того рішення. Зміна назви міста — справа місцевого значення, і тільки ми на загальних зборах жителів, людей маємо право вирішувати — змінювати назву чи ні, а ніяка „верховна зрада“, ніякий кабмін. Все, що вони поприймали до сьогоднішнього дня, всі їхні захцянки без гербової печатки — фікція», — заявила з трибуни одна з противниць перейменування міста. Її слова, присутні підтримали оплесками.

Перший заступник мера заявив, що надалі громадські консультації триватимуть лише онлайн. Після 17 жовтня має відбутися засідання робочої групи, яка збере всі пропозиції і напрацює відповідний проєкт рішення Червоноградської міськради.

На електронній платформі думки мешканців щодо перейменування міста розділилися — частина відстоює повернення історичної назви Кристинопіль або Христинопіль, та багато дописувачів пропонують залишити чинну назву.

Керівник юридичного відділу Львівської облради Ярослав Гасяк додав: якщо міська рада не вирішить питання перейменування міста, то кінцеве рішення ухвалюватиме Верховна Рада на підставі рекомендацій Інституту національної пам’яті.

Схожі новини