Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суд зобовʼязав ДБР закрити справу проти телеканалу «Прямий»

  • 15.09.2023, 09:44
  • 669

Київський апеляційний суд відмовив Державному бюро розслідувань і прокуратурі у задоволенні скарги на ухвалу Шевченківського районного суду, який зобовʼязав ДБР закрити справу проти телеканалу Прямий та його колишнього власника Володимира Макеєнка

Про це повідомив адвокат Євген Солодко.

«Це рішення означає, що кримінальне провадження повинно бути закрите, щоб канал працював у нормальному, людському режимі, не озираючись постійно на це кримінальне провадження, по якому можна для каналу зробити будь-яку біду», — говорить адвокат.

«Вони повинні були виконати рішення Шевченківського суду ще декілька місяців тому. Вони навіть не мали правових підстав для апеляції. Так написано в ухвалі Шевченківського суду, що ця ухвала не підлягає апеляційному оскарженню. Ні, прокурор пішов до апеляції, апеляція подивилася на все це і закрила провадження. Це абетка кримінального процесу, але, мабуть, прокурору вона не відома», — іронізує адвокат.

«Вони зараз роблять все, що завгодно. Такого рівня правового безпредела, який зараз крокує по країні, я не бачив давно, а практикую я майже три десятки років. Тому від прокурорів можна очікувати будь-що. Але це не означає, що цю ситуацію треба терпіти. Треба їх дожимати, тому що закон один для всіх на всій території України. Поки ми з вами і журналісти каналу не побачать постанову про закриття кримінального провадження, спокою не буде. Для нас мета — постанова про закриття кримінального провадження слідчим ДБР і затверджена прокурором на виконання рішення Шевченківського районного суду», — говорить Євген Солодко.

Як відомо, справу щодо телеканалу «Прямий» відкрили за наклепом Андрія Портнова — проросійського діяча і соратника Януковича. Адвокат зазначає: з 2019 року слідчі ДБР не знайшли доказів порушення закону і вони зобовʼязані виконати рішення суду.

У липні 2020 року керівник слідчої групи ДБР Олег Корецький підтвердив: керівники Бюро давали вказівки слідчим вжити заходів для арешту телеканалу «Прямий» як речового доказу.

«Ціль була — заткнути рот „Прямому“. Не просто арешт каналу. Мова йшла про те, щоб передати канал в управління АРМА. Конкретна мета очевидна — щоб заткнути рота журналістам і тим, хто бере участь в ефірах», — пояснив доктор юридичних наук, депутат Київради Леонід Ємець.

Народна депутатка Ірина Геращенко привітала канал з перемогою в суді і сказала: «очевидно, якщо ми правова держава, то судові рішення мають виконуватися. І всі ці обмеження роботи каналу мають бути негайно припинені. По-друге, ми бачимо сьогодні повну зачистку медіаполя.

Розпочалася вона не зараз. Спочатку на Банкову працював 1+1, потім підгребли під себе канал «Рада». Дуже сумно те, що відбувається сьогодні із Суспільним мовником, який перетворюється на УТ-1. Марафон — це взагалі ганьба. Це якесь «победобесіє» в такому найгіршому російсько-білоруському варіанті. Всім хочеться правди, особливо якщо ми йдемо до ЄС та НАТО", — зазначає Ірина Геращенко.

«А що стосується „Прямого“, то як і 5-й, як і „Еспресо“ це канали, які дозволяють собі критикувати владу, дуже коректно, враховуючи, що в нас воєнний стан, що ми всі об'єдналися навколо Збройних Сил України. Критика, яка лунає, стосується в першу чергу проблем, створених самою владою із корупцією, із незадовільним забезпеченням армії. І це нормально для преси. Це обов’язок преси і журналістики — контролювати владу», — наголошує Геращенко.

Схожі новини