Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Технологія виробництва та міцність лікерів

Лікер — смачний алкогольний напій, який вживають у чистому вигляді, а також використовують для приготування коктейлів, десертів та випічки

Технологія виробництва та міцність лікерів

Існує велике розмаїття: фруктові, кавові, горіхові, вершкові, трав’яні. Напої розрізняються міцністю. Їх можна виготовляти самостійно, тож розглянемо базову технологію.

Спосіб виробництва та різновиди

До складу входять міцний алкоголь і добавки. Вони подібні до настоянок і наливок, але лікер De Kuyper та інші мають значно меншу щільність і міцність. Процес виробництва розпочинається з настоювання рослинних складових упродовж декількох місяців. Це дозволяє отримати концентрований смак. Якщо продукт не однокомпонентний, кожний складник настоюється окремо.
Далі заготівлю проціджують і ретельно фільтрують. Виробник створює потрібний купаж з отриманих екстрактів. Цей процес є доволі складним, бо від нього залежать остаточні смакові якості напою. На наступному етапі готують сироп, якщо напій повинен бути солодким. У потрібній кількості його вливають до отриманого купажу. На цій стадії деякі виробники додають барвники природного походження. Вони не впливають на смакові властивості, але формують приємний колір. Після цього починається процес відстоювання. Осад видаляють.

Існують напої, які додатково витримують у бочках або резервуарах з нержавіючої сталі. Це необхідно, щоб вирівняти склад та сформувати гармонійний смак. Напій проходить повний етап дозрівання та наповнюється додатковими деревними нотами, коли настоюється у вишневих або дубових бочках.

Термін витримування становить від 6 місяців до двох років. Після цього відбувається повторна фільтрація. Щоб отримати напій потрібної міцності, його розводять водою у певній концентрації, після чого розливають по пляшках. Такі лікери дорожчі, бо мають виразний багатогранний смак.

Різновиди напоїв

Лікери класифікують за вмістом алкоголю:

Міцні. Кількість спирту у складі становить від 35 до 45%

Десертні. Виготовляються на плодово-ягідних спиртах, настоях. Використовується технологія ароматизації за допомогою ефірно-олійної сировини. Вміст спирту становить від 25 до 30%.

Креми. Технологія виготовлення ідентична десертним. До складу входять молочні вершки та інші складові. Міцність — 20−35%.
Він основи залежить смак напою. Бувають яєчні лікери з білковим смаком. До складу також може входити авокадо. Вершкові мають ніжний молочний смак. Трав’яні лікери виготовляють на основі рослинних екстрактів: фіалки, гвоздики, кориці, солодки, м’яти, полину тощо. Фруктово-ягідні засновані на дині, смородині, ожині, вишні, кавуні тощо. Кремові напої мають густу текстуру, яка робить їх подібними до десерту. Великий асортимент лікерів є на Маудау. Враховуючи таке розмаїття смаків та міцності, кожен зможе знайти варіант для себе.