Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові медики пересадили нирку 15-річному хлопцю від його батька

  • 04.09.2023, 13:40
  • 518

Фахівці Центру трансплантології у Львові пересадили нирку від батька 15-річному Сашкові Козулі з Волині

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Через системний червоний вовчак у дитини відмовили нирки. Тому п’ять років він пробув у лікарнях, реанімаційних відділеннях та у залі гемодіалізу. Після реабілітації хлопець зможе повернутися до активного життя.

Про це повідомили у Першому ТМО Львова.

Як розповіли батьки, спочатку у Сашка з’явилися набряки та зменшилася кількість сечі. Невдовзі нирки повністю відмовили. Як встановили медики, такий стан зумовила аутоімунна хвороба — системний червоний вовчак. Під час цього захворювання імунна система виробляє антитіла, які атакують та руйнують здорові клітини, тканини та органи власного організму, зокрема серце, легені та нирки. Для того, щоб компенсувати функції нирок, Сашко роками, по кілька разів на тиждень, ходив на гемодіаліз та постійно проходив лікування.

Понад рік тому родина звернулася по допомогу в Центр трансплантології. Там юнакові мали планово пересадити нирку від батька. Проте напередодні операції Сашко захворів на коронавірус. Його стан настільки погіршився, що хлопця госпіталізували у реанімацію. Трансплантацію довелось відкласти.

«Сашка ми вже спостерігаємо довгий період, з минулого липня. Останній рік перед трансплантацією був найважчий — пацієнта не вдавалося довести до компенсованого стану, який би дозволяв нормально пережити ту операцію. Він був дуже виснажений, не вдавалося врегулювати активність системного червоного вовчаку», — каже керівник Центру трансплантології Першого ТМО Львова Максим Овечко.

Завдяки черговій схемі лікування чотири місяці тому Сашко увійшов у стійку ремісію, тож медики знайшли «вікно», щоб трансплантувати нирку безпечно.

Медики приступили до пересадки. Татову нирку вилучили лапароскопічно — через невеликий розріз. Потім орган пересадили хлопцеві. Нирка запрацювала в тілі Сашка відразу на операційному столі. Шестигодинна операція пройшла за планом.

«Трансплантація пройшла суперуспішно. Була тривала підготовка, але результат дуже хороший, оскільки пацієнт на восьмий день виписується після трансплантації. Хлопцю 15 років, в нього все життя попереду, тому, надіємося, нирка буде служити дуже довго і він не буде знати, що таке стіни лікарні. Зараз Сашко приймає препарати, які стримують це основне захворювання, захищають нирку, хвороба не прогресує, а тому всі системи організму працюють дуже добре. Тому його стан здоров’я буде покращуватися просто з кожним тижнем», — каже Максим Овечко.

Сашко каже, перше, що хоче зробити після трансплантації — поїхати з татом і дідом на риболовлю та повернутися до школи. Цьогоріч він йде вже в 11 клас.

«Треба щоб пройшов період після операції, а тоді можна на рибалку, на природу кудись. Хочеться з друзями погуляти», — розповів юнак.

Схожі новини