Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна та Польща створили спільні монети дружби (ФОТО)

  • 25.08.2023, 12:40
  • 899

До Дня Незалежності України центробанки України та Польщі разом увели в обіг пам’ятні монети зі спільного набору «Дружба та братство — найбільше багатство»

Фото НБУ
Фото НБУ

Цей українсько-польський набір складається з двох срібних пам’ятних монет номіналом 10 гривень та 10 злотих і присвячений партнерству наших країн. Якщо їх поєднати, то вони стають серцем.

«Цими символічними та унікальними пам’ятними монетами ми хочемо засвідчити міцну дружбу між Україною та Польщею. Дружбу давню, яка саме в цей трагічний час відобразила нашу з вами глибинну суть — братерств», — наголосив голова НБУ Андрій Пишний.

Монети, що входять до набору, виготовлено зі срібла 999 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті - 31,1 г (кожна).

На аверсі монети номіналом 10 гривень угорі на тлі синьо-жовтого прапора є тризуб, нижче — номінал монети та графічний символ гривні на фоні композиції, що відтворює жахи війни.

На аверсі монети номіналом 10 злотих угорі на тлі біло-червоного прапора зображено орла, що офіційно затверджений для герба Польщі, нижче — номінал монети та графічний символ польського злотого на тлі композиції, що символізує допомогу та підтримку.

На реверсах монет зображено постаті українця (на монеті номіналом 10 гривень) і поляка (на монеті номіналом 10 злотих), які сидять за одним столом, накритим скатертиною, і діляться хлібом та вином.

«Це символічна композиція, притаманна традиційним уявленням і звичаям обох сусідніх слов’янських народів: розділити хліб — означає жити в добрі і злагоді, допомогти в скруті. Це найвищий ступінь прихильності і приязні. Сидіти за одним столом і пити вино з однієї чаші означає взаємну любов і повагу. Пиття зі спільної чаші символізує єднання, побратимство», — пояснили в НБУ.

Якщо дві монети скласти разом, орнамент у нижній частині реверсу утворює квітку — символ надії, життя та розвитку.

На реверсі монет також є написи півколом: Дружба та Братство — найбільше багатство.

Дизайн монет створив заслужений художник України Володимир Таран. Скульптор — Володимир Атаманчук.

Схожі новини