Передплата 2024 ВЗ

В період окупації держава платила сонячним станціям за електроенергію братові заступника Єрмака

  • 18.08.2023, 12:45
  • 739

Сонячні станції під російською окупацією, співвласником яких є оточення заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми, отримували оплату за «зеленим тарифом» до літа 2023 року, хоча, ймовірно, не мали зв’язку з об'єднаною енергосистемою України

Сонячні станції. Фото умовне
Сонячні станції. Фото умовне

Про це йдеться у сюжеті Bihus.Info.

Зокрема мова йде про сонячні станції ТОВ КД Енерджі 2, ПП Нацпрод, ТОВ Відновлювальна Енергія Запоріжжя, ТОВ Грін Енерджі Токмак і ТОВ Грандпауєр ЛЛС у Запорізькій області.

За даними видання, з липня 2022 по липень 2023 року ці компанії сукупно отримали понад 320 млн грн оплати за електроенергію за «зеленим тарифом» від державного підприємства Гарантований покупець. Водночас у Bihus.Info зазначили, що для КД Енерджі 2, Нацпрод і Відновлювальна Енергія Запоріжжя неможливо з проплати виокремити розрахунки за боргами попередніх періодів, якщо такі відбувались.

Співвласником компаній ТОВ КД Енерджі 2 і ТОВ Відновлювальна Енергія Запоріжжя є брат посадовця ОП Ростислава Шурми — Олег Шурма. Співвласником ще двох компаній зі списку — Грін Енерджі Токмак і Грандпауєр ЛЛС є Руслан Божко — колишній підлеглий посадовця.

Крім того, зазначається, що станція ПП Нацпрод також згадується серед реалізованих проєктів на корпоративному сайті, де зібрані «зелені» проєкти Олега Шурми і партнерів.

Оплату за «зеленим тарифом» в окупації також отримували станції бізнесмена Василя Хмельницького та партнерів, низка інших, менш відомих виробників.

Як пише видання з посиланням на дані Укренерго, більшість станцій, що перебувають на тимчасово окупованій території Запорізької області, працюють в несинхронному режимі з об'єднаною енергосистемою України з 1 липня 2022 року. Електроенергія з цих станцій, найімовірніше, не могла потрапити на український ринок і не могла бути продана там.


Джерело: Bihus.Info

Схожі новини