Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто такий Шуфрич: соратник Медведчука та союзник «слуг народу»

  • 08.08.2023, 16:30
  • 1 403

Нардеп від забороненої ОПЗЖ Нестор Шуфрич досі ходить у Верховну Раду, виступає із трибуни і очолює Комітет з питань свободи слова

Нестор Шуфрич. Фото із мережі
Нестор Шуфрич. Фото із мережі

Нестор Шуфрич — давній політичний партнер Віктора Медведчука та впливовий діяч з оточення Януковича.

У 2004 році, під час Помаранчевої революції, Шуфрич став уповноваженим представником Віктора Януковича у Верховній Раді.

16 січня 2014 року Шуфрич голосував за диктаторські закони.

У 2018 році заявив, що в Україні йде громадянська війна та жодної військової агресії проти України з боку рф немає. «Це війна між українцями, це конфлікт між українцями. Ми весь час чуємо про присутність російських військових. Ми 4 роки воюємо: де полонені російські солдати? Де загиблі російські солдати? Регулярних російських військ на Донбасі немає», — сказав тоді Нестор Шуфрич.

У травні 2019 року за заявою Шуфрича ДБР розпочало кримінальне провадження проти п’ятого Президента Порошенка щодо наступальної операції на Донбасі у червні 2014 року. Порошенко наголошує, що давав наказ про деокупацію української території, внаслідок чого ЗСУ звільнили дві третини окупованого Донбасу. Як повідомив адвокат Порошенка Ігор Головань, «справа про контрнаступ» досі не закрита.

У 2019 році Нестор Шуфрич обраний народним депутатом 9 скликання від партії «Опозиційна платформа — За життя» номером 7 у списку як член партії. Член однойменної фракції. Голова Комітету з питань свободи слова. Член Політичної Ради партії «ОПЗЖ».

У 2020 році він став одним із ініціаторів подання до Конституційного Суду щодо відповідності Конституції кількох положень антикорупційного законодавства. 28 жовтня КСУ оприлюднив скандальне рішення, згідно з яким скасовується відповідальність за недостовірне декларування та саме електронне декларування. Через рішення КСУ всі справи щодо недостовірного декларування мали закрити.

Після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року бійці 206-го батальйону тероборони Києва затримали Шуфрича за те, що він фотографував блокпост.

У 2022 році «Схеми» виявили у власності родини Нестора Шуфрича земельні ділянки та маєток на південному березі Криму, придбані у 2013 році. Після анексії цю нерухомість у Шуфрича зареєстрували за російським законодавством. Крім того, родина нардепа купувала нерухомість тут і після анексії. А саме, додаткові сотки кримської землі - посвідчивши угоду лише за російськими законами.

Наприкінці 2022 року Шуфрич проголосував за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Публічне обговорення проєкту не проводилося. ГО, ЗМІ та Асоціація міст України закликали нардепів доопрацювати проєкт. За кілька годин після скандального голосування петиція з вимогою до президента накласти вето набрала більше 25 000 голосів. НАЗК повідомила, що подані антикорупційні зауваження враховані не в повній мірі.

19 лютого 2022 року у прямому ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» журналіст, головний редактор сайту Цензор. НЕТ Юрій Бутусов у відповідь на заяви Нестора Шуфрича натовк йому обличчя. Бійка почалася, коли Юрій Бутусов вчергове звинуватив Шуфрича у зраді України та зазначив, що присутність проросійського політика на шоу є проявом неповаги до глядачів, зокрема, військовослужбовців, які боронять Україну — повідомляв сайт Главком.

Як зазначили аналітики Руху ЧЕСНО у лютому 2023 року, після повномасштабного вторгнення росії, Шуфрич де-факто став спікером «Слуги народу».

«Насправді Нестор Шуфрич досить активний у сесійній залі, він дуже часто бере слово і виступає. Він мовчав до початку квітня, а потім, коли оголосили про створення нової групи, став виступати. Тобто він став спікером таким», — заявив парламентський аналітик Руху ЧЕСНО Олександр Саліженко в інтерв'ю Радіо NV.

«Він постійно закликає народних депутатів голосувати, підтримувати, не сперечатися, а голосувати «за», — розповів про роль Шуфрича експерт.

«Ба більше, колишні депутати від ОПЗЖ закінчують свої виступи у сесійній залі гаслами „Слава Україні! — Героям слава!“. Тепер це такі палкі патріоти, які у своїх виступах постійно говорять, що вони за Україну, за ЄС завжди були», — дивується аналітик Руху ЧЕСНО.

«І це виглядає дуже абсурдно, коли триває війна, постійно гинуть люди, а в нас колишні депутати ОПЗЖ займають керівні посади на рівні комітетів парламенту, Нестор Шуфрич очолює комітет з питань свободи слова. До речі, через цей комітет за рік пройшло і проголосовано лише два законопроєкти», — повідомив Саліженко.

У 2019 році частина журналістської спільноти України різко розкритикувала ймовірне призначення представника партії «Опозиційна платформа — За життя» Нестора Шуфрича головою Комітету з питань свободи слова в новій Верховній Раді.

14 листопада 2022 року кілька правозахисних організацій та медіа закликала звільнити народного депутата Нестора Шуфрича з посади голови Комітету Верховної Ради зі свободи слова та напрацювати єдину політику щодо депутатів проросійських партій.

«Неприпустимо, щоб у парламенті Комітет свободи слова очолював представник забороненої в країні партії, який, як й інші народні депутати ОПЗЖ, досі має право доступу до державної таємниці», — йдеться в заяві.

Однак Шуфрич заявив, що не збирається добровільно йти з посади очільника комітету.

7 серпня народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар повідомила, що «Слуги народу» планують ліквідувати Комітет з питань свободи слова. Вона зауважила, що замість звільнення депутата від опзж Нестора Шуфрича «слуги» хочуть піти шляхом знищення профільного комітету, який традиційно має очолювати представник опозиції.

Натомість народні депутати України, співголови фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко та Артур Герасимов, зареєстрували проєкт постанови 9584 про повернення повноважень Комітету з питань свободи слова. Про це Ірина Геращенко повідомила у своєму телеграм-каналі. «Україна визначила свій конституційний курс — членство в ЄС і НАТО. Як Київ збирається туди йти з політичною цензурою, марафоном, темниками, чорними списками на опозицію, забороненими темами, відсутністю плюралізму? Українському парламенту потрібен зубастий, компетентний, професійний, європейський комітет свободи слова. Без Шуфрича! Й вимагаємо одночасно відкликати Шуфрича з голови комітету, цю постанову ми давно зареєстрували. Повернути комітету його функціонал і обрати професійного керівника», — наголошує Геращенко.

Схожі новини