Передплата 2024 «Добра кухня»

На дні океану знайшли активний вулкан

  • 21.07.2023, 10:45
  • 937

Учені знайшли о, а дні Тихого океану стародавній активний вулкан, вкритий кількома тисячами гігантських яєць

Фото LiveScience
Фото LiveScience

Знахідку виявили неподалік Канади на самому дні Тихого океану. Експерти проаналізували місцевість і заявили, що підводний вулкан досі б'є теплою водою і здіймається на 1100 м над дном океану.

Фахівці встановили, що гаряча і збагачена мінералами вулканічна вода підтримує температуру навколишніх вод. Такі процеси створюють ідеальні умови для існування деяких океанських істот на глибині.

Зокрема, дослідники заявили, що до цих істот належить і тихоокеанський білий скат. Пізніше з’ясувалося, що саме ця риба відкладала яйця на самій вершині вулкана, на глибині 1500 м.

«Це справді особливе місце на вершині справді особливого місця», — зазначила Шеріс Дю Пре — морська біологиня з Міністерства рибальства та океанів Канади, головна дослідниця експедиції.

Кчена розповіла, що один із розплідників білих скатів був виявлений на Галапагоських островах. За словами знавців, «він налічував близько десятка або двох десятків яєць», 50 см у перерізі.

Водночас науковці припустили, що на вершині вулкана можуть бути мільйон яєць.

Тим часом вулкан був вкритий глибоководними коралами.

«Я б оцінила, що на вершині підводної гори, яка була вкрита яйцями, було, я не знаю, 100 тис? Мільйон?» — додала Дю Пре.

Схожі новини