Передплата 2024 «Добра кухня»

«З лютого 2023 року у Львові очікують збільшення народжуваності»

Сказав для «ВЗ» медичний директор Львівського територіального медичного об'єднання № 3 Ігор Перик

Через війну у 2023 році в Україні прогнозують катастрофічне падіння народжуваності. До 2030 року населення в Україні зменшиться до 35 мільйонів.

Основна причина цього — повномасштабна війна, яку 24 лютого розпочала рф. Висока смертність і низька народжуваність спричинені не тільки обстрілами: це і перевтома, стрес, погане харчування та нестача медичної допомоги.

Про це повідомила на брифінгу у Києві директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

«Показники народжуваності в Україні були надто низькими ще у 2021 році, проте у 2023 варто очікувати критичного падіння. Мрію, щоб до 2030 року нас було хоча б 35 мільйонів, — сказала пані Елла. — Для того, щоб мати відновлення поколінь, треба, аби одна жінка за своє життя народила за показником 2,13 — 2,15 дитини (цю формулу обчислюють за різними критеріями. — Авт.). 2021 року ми мали показник 1,1. 2022 року — ще менше, але скорочення ще не буде катастрофічним за рахунок дітей, які народилися у першій половині року. Дай Боже, щоб 2023-го року ми зупинилися на показнику 0,8… Війна триває, втрачаємо людей. Це не тільки загиблі, а й ті, хто вмирає через стреси, перевантаження, неякісне харчування, недостатність медичної допомоги…»

Нагадаємо, у листопаді міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зробив оптимістичні прогнози щодо народжуваності у 2023 році. Дипломат вважає, що через відімкнення електроенергії народжуваність повинна зрости.

«Думаю, народжуваність в Україні покращиться через ці відключення електроенергії, тому що людям доводиться сидіти вдома без можливостей, без світла. Це найкращий час, щоб займатися коханням і радіти життю», — сказав пан Кулеба.

Як повідомив у коментарі для «ВЗ» медичний директор Львівського територіального медичного об'єднання № 3 Ігор Перик, прогнози Елли Лібанової щодо спаду народжуваності цілком правдиві, але ситуація у Львові краща, ніж в інших регіонах України.

Статистика така. У 2022 році у двох пологових будинках третього ТМО (пологовому клінічному будинку на вул. Рапопорта та пологовому клінічному будинку, на вулиці Мечникова) народилися 3 280 дітей, у 2021 році — 5 тисяч немовлят. За його словами, з лютого 2023 року у Львові буде навпаки збільшення народжуваності (на основі даних з жіночих консультацій гінекологічних установ. — Авт.).

Частину жінок, каже медичний директор, які раніше виїхали за кордон через війну, повертаються в Україну, аби народити саме тут, оскільки якість послуг в пологових нічим не гірша, ніж у Європі.

«З лютого у Львові буде більше породіль, — інформує Ігор Перик. — Щодо причини покращення, бо „вимикали світло“ — це, звісно, жарти (Сміється. — Авт.). Максимальний спад народжуваності у Львові припадає на грудень 2022 року та на січень 2023 року. Це, напевне, пов’язано з тим, що через стрес війни наші жінки не планували вагітності. Коли минула перша хвиля стресу, жінки вирішували вагітніти, і це вплине на народжуваність у лютому 2023 року. Думаю, наша нація добре зреагувала на те, що нам потрібно більше народжувати українців».

Схожі новини