Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дев'ять європейських країн виступили проти діалогу з Путіним

  • 25.06.2021, 10:15
  • 576

24 червня канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Європейський Союз повинен створити майданчик для діалогу з президентом Росії Володимиром Путіним. На заяву канцлера неоднозначно відреагували партнери Німеччини у ЄС, особливо різко - країни, які межують з Росією

Контакти офіційного Брюсселя з Кремлем були заморожені після анексії Криму у 2014 році. Окрім того, Євросоюз ввів проти Росії секторальні й індивідуальні санкції. Меркель хоче, щоб ЄС розглянув можливість запрошення Путіна на саміт, повідомляє Bloomberg.

«Ми повинні прагнути до безпосереднього контакту з Росією і російським президентом», — сказала вона.

Підтримку цьому плану висловили президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Австрії Себастьян Курц.

Водночас близько десяти з 27 членів ЄС просигналізували, що незадоволені або самою ідеєю зустрічі з Путіним, або тим, що вона зненацька виникла перед самим початком саміту ЄС у Брюсселі, який проходить 24−25 червня.

Однозначно негативно сприйняли пропозицію налагодити прямий діалог з Путіним керівники країн Балтії.

Литва

За словами литовського прем'єра Інгріди Шимоніте, ініціатива запросити Путіна на переговори є безвідповідальною і може тільки нашкодити.

«Потрапити в пастку один-два рази — може бути нещасним випадком, але постійно потрапляти в неї — просто безвідповідально! Пропозиція відновити саміти ЄС за участю Кремля у той час, коли режим Путіна стає все більш тоталітарним, тільки доведе Кремлю, що насильство себе виправдовує», — написала Шимоніте.

Президент Литви Гітанас Науседа висловився образно.

«Спроба залучити ведмедя, щоб уберегти горщик з медом», — прокоментував він бажання Меркель і Макрона організувати зустріч лідерів ЄС з главою Кремля.

«Ми поки не бачимо жодних радикальних змін у поведінці Росії. Якщо без будь-яких позитивних змін ми почнемо налагоджувати взаємодію з нею, це надішле вкрай невизначені і погані сигнали, наприклад, країнам Східного партнерства», — додав Науседа після прибуття в Брюссель, інформує DW .

Латвія

Прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш заявив журналістам у Брюсселі, що для того, щоб така зустріч відбулася, повинні бути вирішені проблеми окупації Криму і частини Донбасу.

Він зазначив, що Кремль розуміє тільки політику сили, а «безкоштовні поступки» ознакою сили не вважає.

«Росія анексувала Крим, Росія веде війну на Донбасі, а Європа знизує плечима і продовжує намагатися говорити про діалог? Кремль не розуміє такого різновиду політики», — вважає глава уряду Латвії.

У своєму Twitter Каріньш підкреслив, що, з огляду на агресивну поведінку Москви щодо ЄС і третіх країн, «наші наступні кроки слід ретельно продумати».

Естонія

У Таллінні цікавляться, яким є мотив ініціативи проведення саміту ЄС-Росія, заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас. Під час попередніх зустрічей глав держав та урядів країн Євросоюзу всі погодилися, що Росія уособлює дедалі більшу загрозу для об'єднання, нагадала вона.

«Мені цікаво, що ж сталося зараз, звідки ця пропозиція, і я дуже хочу вислухати аргументи про те, що змінилося з минулого разу. Все, що ми бачили досі, — це те, що росіяни заходять настільки далеко, наскільки ми їм дозволяємо. Ми повинні чітко розуміти, якою є наша мета у відносинах із Росією, що змінилося і чому це зараз на порядку денному», — цитує Каллас ERR.

Читайте також: Хочеш миру — готуйся до війни: Естонія відгородиться від Росії високим муром

«Росія насамперед повинна виконати Мінські угоди. Після цього ми могли б переглянути нинішню політику», — прокоментувала ініціативу Німеччини та Франції міністр закордонних справ Естонії Ева-Марія Лійметс.

Польща

Зовсім нещодавно польські держустанови зазнали кібернападу, за яким, згідно з наявними даними, стояла Москва. В умовах гібридних загроз важко почати діалог на найвищому рівні, вважає прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

«Початок будь-якого прямого діалогу можливий тільки в ситуації, коли відбувається фактична деескалація і фактичний відхід від агресивної політики», — сказав він.

Нідерланди

Глава уряду Нідерландів Марк Рютте не проти того, щоб керівники країн ЄС зустрічалися з Путіним в тому чи іншому складі, і у нього «немає з цим проблем». Однак його зустріч із главою Кремля виключена, заявив він журналістам.

На питання «чому?» Рютте, як інформує AP, відповів одним словом: «MH17». Таким чином він нагадав про відповідальність РФ за збитий у 2014 році пасажирський лайнер, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур.

Румунія

Надто рано обговорювати формат гіпотетичної зустрічі лідерів ЄС з президентом Росії, вважає румунський президент Клаус Йоганніс. Про це повідомляє Digi24.

Він визнав, що всередині ЄС існують різні думки, тому дискусія буде непростою.

«У відносинах із РФ є певні проблеми, з якими ми не можемо миритися, але є певні сфери, де обговорення і співпраця були б корисними, наприклад, якщо ми хочемо мати загальний план боротьби зі змінами клімату. Про це ми повинні поговорити [з РФ], це глобальна проблема, яка стосується всіх нас», — заявив Йоганніс.

Інші

За інформацією Euronews, неприйняття ідеї Меркель-Макрона напередодні саміту висловила Швеція.

А Бельгія і Данія вважають, що пропозиція надійшла надто пізно і що на нинішньому саміті до консенсусу стосовно діалогу з Путіним прийти нереально.

Схожі новини