Передплата 2024 «Добра кухня»

"Велика сімка" вимагає провести чесні вибори у Білорусі

  • 14.06.2021, 10:55
  • 507

Лідери G7 закликали владу Білорусі провести нові вибори та анонсували санкції

Про це повідомляє Укрінформ та спільне комюніке за підсумками триденного саміту G7, що проходив у Великій Британії.

«Ми закликаємо режим (Білорусі, — ред.) змінити курс і виконати рекомендації незалежної експертної місії Організації з безпеки та співробітництва у Європі в рамках Московського механізму, вступити у змістовний діалог з усіма верствами суспільства і провести нові вільні та чесні вибори».

Лідери G7 також висловили занепокоєння атаками білоруської влади на права людини, основні свободи та міжнародне право, прикладом чого, як зазначається у комюніке, є примусова посадка літака рейсу FR4978 та арешт журналіста Протасевича.

Читайте також: «Піратство, що фінансується державою»: очільник Ryanair обурений викраденням Протасевича

«Ми будемо спільно працювати над тим, щоб притягнути винних до відповідальності, зокрема шляхом введення санкцій, і ми будемо продовжувати підтримувати громадянське суспільство, незалежні ЗМІ та права людини у Білорусі», — зазначається в офіційному повідомленні.

Нагадаємо, 23 вересня 2020 року Александр Лукашенко таємно провів церемонію інавгурації. Після цього білоруська опозиція закликала до безстрокової акції непокори Лукашенку.

Увечері в Білорусі почалися масові акції протесту. Правоохоронці жорстко розганяли людей, у Мінську застосували водомети і перцевий газ. Правозахисники повідомляють про щонайменш 259 затриманих.

Схожі новини