Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У ЄС вперше скасували частину санкцій проти Януковича та його сина

  • 09.06.2021, 17:15
  • 598

Суд ЄС загальної юрисдикції вперше анулював санкції Євросоюзу, застосовані проти президента-втікача Віктора Януковича

Про це «Європейській правді» у середу повідомили у пресслужбі суду.

Суд анулював рішення Ради Є С від 2019 року про продовження на рік санкцій, накладених на колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра. Тобто рішення суду стосується санкцій, які вже втратили чинність. Вони полягали у заморожуванні активів.

«Рада Є С не змогла продемонструвати, що право на захист і на ефективний судовий захист були дотримані в кримінальних процесах, які ведуться щодо цих осіб українською владою і які лежать в основі цього продовження», — пояснив суд своє рішення.

Суд зазначив, що в тих випадках, коли проти особи застосовуються обмежувальні заходи протягом декількох років, Рада Є С зобов'язана перевірити, чи було дотримано право цієї людини на судовий розгляд в розумні терміни, перш ніж Рада вирішить, чи продовжувати ці заходи в черговий раз.

Читайте також: Янукович — офіційно засуджений: президент-втікач програв апеляцію щодо держзради

Таким чином Рада Є С мала вказати причини, за якими вона змогла б зробити висновок про те, що право зацікавлених осіб на розгляд їх справи в розумні терміни були дотримані.

«За цих обставин Суд заявляє, що неможливо встановити, що українські судові органи дотримали права на захист і права на ефективний судовий захист цих осіб в контексті цієї кримінальної справи», — йдеться у повідомленні суду.

В останні роки Євросоюз почав знімати обмеження з чиновників часів президентства Януковича через недостатні докази проти них від українського слідства, але санкції проти самого Віктора Януковича не анулювали до цього жодного разу.

Читайте також: Янукович «доїть» буйволів і сусідську воду

Водночас у Єврокомісії пояснили, що Віктор та Олександр Януковичі залишаються під дією обмежувальних заходів ЄС: активи президента-втікача досі заморожено. Про це заявив речник зовнішньополітичної служби Є С Петер Стано.

Стано пояснив, що чинні санкції проти Януковичів, які полягають у заморожуванні активів, продовжують діяти.

«Вони залишаються під дією обмежувальних заходів на підставі нормативно-правового акту, схваленого в березні цього 2021 року», — зазначив речник.

Чиновник підкреслив, що чинні санкції продовжують діяти до 6 березня 2022 року. Зазвичай, до того часу, як термін дії обмежень збігає, Рада Є С щороку ухвалює рішення, продовжувати їх чи ні.

«Будь-яке оновлення потребуватиме консенсусу всіх країн-членів», — нагадав Стано.

Водночас він не став відповідати на питання, які наслідки це рішення може мати для санкційних режимів ЄС.

Схожі новини