Передплата 2024 ВЗ

Найбільша підтримка вступу України до ЄС і НАТО — у Португалії

Навіть у Франції понад половина громадян кажуть, що вони «за»

Португальці й українці, що живуть у Португалії, демонструють на вулицях Лісабона на підтримку України. Фото Reuters.
Португальці й українці, що живуть у Португалії, демонструють на вулицях Лісабона на підтримку України. Фото Reuters.

Німецька фундація Маршалла провела у різних країнах Європи соціологічне опитування під назвою «Трансатлантичні тенденції». Метою дослідження було, зокрема, визначити ставлення європейців до інтеграції України в Європейський Союз і НАТО, а також до ймовірного фінансування їхніми країнами післявоєнного відновлення України.

Як з’ясувалося, найсильніша підтримка вступу України до Північноатлантичного альянсу присутня у далекій від нас Португалії - 78% опитаних висловилися «за». Однозначно підтримують нашу євроатлантичну інтеграцію також громадяни Литви (76%), Польщі (71%) й Великої Британії (70%).

Навіть у Франції, яка колись була налаштована щодо вступу України в НАТО дуже скептично, сьогодні його підтримують 50% респондентів. А от у Німеччині, на жаль, таких менше половини — 45%, водночас 42% опитаних не хочуть, аби Україна стала членом Альянсу.

А як щодо членства України в ЄС?

Як і щодо нашого членства в НАТО, найбільшу підтримку вступові України до Євросоюзу за результатами опитування «Трансатлантичні тенденції» зафіксовано у Португалії - «за» 81% респондентів.

Трохи меншою, але також вельми однозначною, виявилася підтримка приєднання України до Європейського Союзу в Литві (77%) та Польщі (72%). Британців, очевидно, про їхнє ставлення до вступу Києва в ЄС не запитували, оскільки Сполучене Королівство зі складу Європейського Союзу вийшло.

У Франції вступ України до ЄС підтримали 52% опитаних, а от у Німеччині - трохи менше половини респондентів, 49% (при цьому 38% німців бачити Україну в євроспільноті поки що не бажають).

Португалія — тричі «чемпіон»

І нарешті, чи підтримують європейці фінансову участь їхніх країн у післявоєнному відновленні України?

Почнемо з німців — 57% опитаних висловилися «за», водночас 38% - проти. Очевидно, це ті самі громадяни, що не бачать Україну членом ЄС і особливо НАТО… Серед цих скептиків, без сумніву, чимало прихильників праворадикальної і популістської партії «Альтернатива для Німеччини», яка зараз має у ФРН другий рейтинг серед політичних сил (після опозиційного консервативного Християнсько-демократичного союзу).

Особливою популярністю «Альтернатива» користується зараз у східних федеральних землях (колишній комуністичній НДР), де за цю партію готові голосувати понад 30% виборців… Але, так чи інакше, 57% німців фінансування післявоєнного відновлення України підтримують.

У Франції і Румунії фінансову участь цих держав у післявоєнному відновленні України підтримують по 60% опитаних, у Польщі - 71%, у Великій Британії - 74%, а у Литві - 79%.

А «чемпіоном» і в цій «номінації» стали португальці - 86% (!) респондентів заявили, що їхня країна має надати кошти для післявоєнного відновлення України, відзначає німецьке видання Diе Welt.

Схожі новини