Чому дорожчають основні продукти: Нацбанк назвав причини
- 20.03.2021, 09:30
- 591
Ціни на продовольчі продукти у лютому 2021 року зросли. На вартість вплинув неврожай, збільшення виробничих витрат, скорочення виробництва
Про це пише пресслужба НБУ.
У НБУ повідомили, що темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшилися до 7,2% у річному вимірі. У відомстві наголошують, що вагомим чинником прискорення цін на харчові продукти стало подальше перенесення ефектів від нижчих торішніх врожаїв в Україні та у світі.
Зокрема, продовжила стрімко дорожчати соняшникова олія, а також продукти її переробки (майонези, маргарин та спреди).
Також подальше збільшення виробничих витрат на сировину (борошно, олію, цукор) та енергію зумовило зростання цін на хліб та вироби з борошна.
Водночас подорожчання сировини позначилося і на вартості м’ясних продуктів, вершкового масла та сирів.
Також прискорилося зростання цін на рис, продукти з риби, сухофрукти та кетчупи.
Ціни на сирі харчові продукти зросли на 9,7%.
Унаслідок скорочення виробництва та збільшення вартості кормів значно подорожчало м’ясо: курятина та яловичина, а також молоко та яйця.
Через високі світові ціни й гірші врожаї цукрового буряку та пшениці відчутніше подорожчали цукор і борошно.
Через скорочення запасів швидше дорожчали яблука, а ціни на банани відновили зростання, бо подорожчав імпорт через неврожай в основних країнах-виробниках. Крім того, сповільнилося здешевлення овочів борщового набору через зменшення їх запасів.
Водночас поглибилося падіння цін на огірки та помідори внаслідок збільшення пропозиції як імпортованої, так і вітчизняної тепличної продукції.
Також продовжили зростати ціни на алкоголь, зокрема, через підвищення мінімальних цін на ігристі вина в січні.
У Нацбанку прогнозують, що упродовж наступних місяців інфляційний тиск залишатиметься значним. «Це зумовлюватиметься ефектами від нижчих торішніх врожаїв, подорожчанням енергоресурсів, а також зростанням споживчого попиту в умовах відновлення економіки», — зазначили у НБУ.
«Інфляція почне сповільнюватися у другому півріччі 2021 року завдяки надходженню нового врожаю та вичерпанню ефекту низької бази порівняння», — прогнозує Нацбанк.
Читайте також: Що приготувати під час посту: рецепти простих страв