Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Завищені ціни на продукти: Рахункова палата затвердила результати аудиту у Міноборони

  • 01.11.2023, 08:45
  • 1 005

Аудит повністю підтвердив дані журналістського розслідування щодо суттєвого завищення цін на продукти харчування для військових

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Про це повідомив журналіст Юрій Ніколов, який був автором резонансного розслідування, оприлюдненого у «Дзеркалі тижня» у січні 2023 року.

Звіт Рахункової підготували за зверненням антикорупційного комітету Верховної Ради й стосується першого півріччя 2023 року.

У звіті, зокрема, йдеться, що наприкінці листопада 2022 року Міноборони повідомив потенційних постачальників про заплановані закупівлі послуг харчування на 2023 рік та запропонував надати цінові пропозиції. Тоді Міноборони не здійснювало моніторинг цін на продукти харчування та самостійно не визначило вартість послуг харчування. Визначення очікуваної вартості комплектів продуктів харчування здійснювалось шляхом механічного множення вартості комплекту за минулий рік на індекс інфляції.

Укладені договори не враховували реальну потребу у продовольчому забезпеченні ЗСУ визначену Тилом Командування Сил логістики ЗСУ.

Наприкінці 2022 року Міноборони уклало десять угод на харчування солдатів у 2023 році на 42,05 млрд гривень. Після розслідування щодо завищених цін були укладені додаткові угоди, якими деякі ціни продуктів були знижені вдвічі.

Після ухвалення закону, який повертав незбройні закупівлі Міноборони в «Прозорро», на торгах ціни продуктів були знижені ще раз. За укладеними договорами річна вартість забезпечення харчування військовослужбовців та годування штатних тварин склала 37,98 млрд грн, що на 8,19 млрд грн менше суми, яка передбачалася до розслідування.

Вартість харчування Міноборони була значно вищою від цін в інших силових органів. Застосувавши такі ціни, Міноборони могло б зекономити від 3,2 млрд до 7,0 млрд гривень бюджетних коштів.

Аудитори вказали, що «із 409 найменувань продуктів каталогу (Міноборони, — ред.) майже 75% не мають практичного застосування, як для приготування їжі у стаціонарних їдальнях, так і в польових умовах, але впливають на ціноутворення та остаточну вартість комплекту».

Схожі новини