Передплата 2024 ВЗ

Всі отримають по мільйону гривень: в уряді анонсували нову пенсійну реформу через півроку

  • 25.05.2020, 12:50
  • 1 447

В Україні накопичувальний рівень пенсійної системи можуть ввести вже до 1 січня 2021 року. Щомісяця на особистий рахунок працюючих зараховуватимуть 4% зарплати.

Про це в інтерв'ю «Інтерфаксу» заявив прем'єрміністр Денис Шмигаль. Накопичувальний рівень — доповнення до існуючої солідарної системи. Якщо зараз працюючі сплачують внески, які відразу ж розподіляються між пенсіонерами, то за новими правилами частину внеску і прибуткового податку будуть переводити на особистий рахунок. Накопиченими грошима можна буде скористатися при виході на заслужений відпочинок.

«Для нас це неминучість — рухатися в пенсійну систему з накопичувальними фондами … Ми зараз готуємо законопроекти. Не хочу здатися занадто оптимістом, але до 1 січня 2021 це цілком реально ввести», — сказав він в інтерв'ю агентству.

Читайте також: Для пенсіонерів анонсували щомісячні надбавки по 500 гривень: хто отримає

Важливо також зазначити, що додатковий внесок стягувати не будуть, а за підрахунками Кабміну накопичити можна буде близько 1 млн грн в діючих цінах. «Обговорюється такий варіант: 2% від нинішнього ЄСВ виділяємо в накопичення, не збільшуючи навантаження ні для фірми ні для людини, і ще 2% беремо по ПДФО. Ці 4% дозволяють в сьогоднішніх цінах при виході на пенсію отримати 1 млн грн», — заявив Шмигаль.

Також прем'єр зазначив, що буде три варіанти забрати гроші. Зокрема, перший варіант — при досягненні пенсійного віку отримав всю суму, другий варіант — розстрочка виплат на 5−10 років і третій варіант — довічне утримання.

Схожі новини