Передплата 2024 «Добрий господар»

Експерти розповіли, який бізнес найбільше постраждав від карантинного терору

  • 08.05.2020, 13:15
  • 841

В Україні з 11 травня послаблюється карантин, зокрема з цієї дати дозволять працювати салонам краси, "літникам" ресторанів і кафе, а також непродуктовим магазинам. Але за час жорстких обмежень підприємці вже зазнали серйозних збитків, а тому після закінчення карантину відкритися зможуть далеко не всі

Про це повідомляє Gazeta.ua.

Так, кожен п'ятий український підприємець уже задумався про закриття свого бізнесу, підрахували в Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА). Як пояснила менеджерка проєкту ЄБА Unlimit Ukraine Олена Еро, найбільше постраждали ті, хто не може перевести діяльність в онлайн. У зоні особливого ризику і малий бізнес, у якого ще просто немає запасу міцності, не налагоджені системні бізнес-процеси, і робота якого дуже сильно залежить від зміни споживчої поведінки.

Читайте також: Рух транспорту заблоковано: у Києві підприємці знову влаштували акцію протесту

«За результатами опитування, кожен п'ятий бізнес розглядає варіант закриття через карантин. Майже третина, а саме 31% підприємців, повідомили про скорочення персоналу, а ще 41% - про зменшення заробітної плати співробітникам», — говорить Еро.

«Багато підприємців, на жаль, закриваються. Бізнес не вірить, що після скасування карантину рівень продажів повернеться на той самий рівень, що і раніше. Платоспроможність населення падає. Найбільше постраждали ті, хто працює у сфері обслуговування (ресторани, кафе), туристичному бізнесі, а також фермери. Думаю, тільки 50% малого бізнесу зможуть відновити свою роботу — це насамперед ті, у кого є фінансова подушка, а також напрацьована роками база постійних клієнтів», — додає голова правління ГО «Асоціація представників малого та середнього бізнесу міста Києва» Максим Тютюнников.

Схожі новини