Поїсти млинців і підготуватися до Великого посту
24 лютого починається М’ясопусний тиждень
Масляна — яскраве, смачне стародавнє слов’янське народне свято. Для християн Масляна — це підготовчий тиждень перед Великим постом, коли потрібно відмовитися від м’яса (тому тиждень і називається М’ясопусним) і споживати рибу та молочні продукти: вершкове масло, сир, сметану, молоко. А ще цей тиждень перед Великим постом присвячений оглядинам, сватанню, весняному сонечку, бо ж його відзначають у момент зустрічі зими з весною.
Масляна не має фіксованої дати і щороку настає в різні дні. А все через те, що свято залежить від дати Воскресіння Христового. Масляну відзначають за тиждень до Великого посту, який починається за 7 тижнів до Великодня.
У 2020 році Великдень припадає на 19 квітня. Великий піст починається 2 березня. Відповідно М’ясопусний тиждень-2020 настане 24 лютого і триватиме цілий тиждень, до самого початку весни, 1 березня, і завершиться Прощеною неділею.
Масляна — стародавнє язичницьке свято, що символізує поклоніння Сонцю. Колись воно за датою збігалося з днем весняного рівнодення. З приходом християнства Церква зберегла давній звичай зустрічі весни, але приурочила його до початку Великого посту.
Головний символ Масляної — млинці. Круглі, рум’яні і гарячі млинці символізують сонце. На млинці запрошують гостей і самі ходять у гості. Подають млинці з найрізноманітнішими начинками.
Крім млинців, на Масляну також готують оладки, ліплять вареники, печуть сирники, пампушки, булочки… А в останній день Масляної, тобто на Прощену неділю, головна страва на столі — яєчня.
У переддень Прощеної неділі у нас святкують запусти — гучно і весело. Бо вже у неділю треба налаштуватися на Великий піст: привести до ладу думки, згадати, з ким посварилися, і попросити пробачення. У Прощену неділю просять пробачення і у тих, кого вже нема серед нас. Можна замовити Службу у церкві, а також помолитися на могилі.