Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Продав уже п’ять тисяч глиняних горняток»

Ветеран Микола Величко з Хмельниччини планує за виручені кошти збудувати артрезиденцію — для творчих людей

Фото Миколи Величка
Фото Миколи Величка

Ще до повномаcштабної війни Микола Величко з Хмельниччини задумав реалізувати амбітний проєкт: виготовити 10 тисяч горняток, їх реалізувати, а за виручені кошти збудувати неподалік Старокостянтинова артрезиденцію для творчих людей — музикантів, художників, письменників, керамістів та усіх охочих. Та коли почалася війна, Микола пішов служити. Воював у складі 102-ї Івано-Франківської бригади Тероборони. Коли повернувся до цивільного життя, думка про проєкт «10 тисяч горняток» його не покидала…

Журналістка «ВЗ» зателефонува­ла до Миколи Величка, аби роз­питати, скільки горняток йому уже вдалося продати? Раніше Микола Величко працював журналістом, але час­то бував на різних мистецьких фестива­лях, висвітлював їхню роботу. Гончарна справа його захопила!

— На одному фестивалі спробував по­працювати за гончарним кругом, — каже Микола Величко. — Мені це сподоба­лося. Пізніше знайшов вчителя. Як ка­жуть керамісти і гончарі, він «поставив мені руки». Навчив азів роботи з кругом, з глиною. Насправді кераміка — це вели­чезне поле для можливостей! Займаю­ся цим уже 13 років! Обладнання купував поступово.

Спочатку робив історичний посуд. Їз­див по середньовічних фестивалях і реалізовував там свою продукцію. Працю­вав на замовлення. Потім співпрацював з ресторанами. Робив для них посуд.

24 лютого 2022 року планував запус­тити проєкт «10 тисяч горняток». Почала­ся війна, і я пішов служити. Але весь час думав про цей проєкт… Коли повернувся з війни, все ж вирішив його реалізувати. Уже продав 5 тисяч горняток!

— А скільки коштує таке керамічне горнятко?

— 490 грн. Кожна чашка виготовлена лише в одному екземплярі та має свій унікальний номер, придбавши її, отри­маєте відповідний сертифікат. Таким чи­ном і вам буде належати одна 10-тисячна доля майбутньої майстерні.

— Хочете за виручені кошти збуду­вати артрезиденцію. Як виникла ця ідея?

— За час роботи у цій сфері у мене з’явилося багато друзів — керамістів, музикантів, художників… Ми разом зби­ралися у вузькому колі, спілкувалися. Тоді виникла ідея, що такі зустрічі мо­жуть бути цікавими для ширшого зага­лу. Отже, для цього потрібне місце, де можна було б такі зустрічі проводити. У майстерні можна організовувати різно­манітні майстер-класи та відпочинко­ві тури.