Передплата 2024 «Добра кухня»

Десятки зустрічей з Краківським водоканалом

Вже сім років має ця гарна історія. Почалась вона в 2017 році, коли між КП «Дрогобичводоканал» та Краківським водоканалом виникли побратимські стосунки

Під час відвідин Алеї пам'яті. Фото пресслужби Дрогобицької міськради .
Під час відвідин Алеї пам'яті. Фото пресслужби Дрогобицької міськради .

Десятки зустрічей відбулися відтоді між двома колективами. Взаємини між спорідненими підприємствами не тільки поглибились. Вони, збагатившись багатьма хорошими починаннями, які, крім всього іншого, передбачають взаємну допомогу та обмін комунальним досвідом, перейшли в іншу, більш масштабну площину.

Уся допомога наразі в одному напрямку «рухається»

Сьогодні започаткована у 2017 році співпраця «переросла» у побратимські стосунки двох міст — Кракова та Дрогобича. Звісно, що є велика відмінність між можливостями розвинутого, економічно потужного Кракова і Дрогобича. Уся допомога та підтримка наразі «рухається» в одному напрямку — з Кракова до Дрогобича. Польські друзі з першого дня повномасштабного нападу росії на Україну підтримують своїх сусідів, відправляють до нас гуманітарного призначення вантажі. Допомагають ліками, будівельними матеріалами, побутовим обладнанням, ділом виявляють свою солідарність з нами. І запевняють, як це було сказано під час недавнього приїзду до Дрогобича делегації Краківського водоканалу у складі керівника підприємства Пйотра Зєнтари, а також його колег, Павела Сендерека та Тадеуша Жаби, що допомагатимуть стільки, скільки потрібно. Аж поки Україна не поконає свого підступного східного ворога та не звільнить всі свої окуповані території.
Що цього разу привело друзів дрогобичан до міста Котермака? Про це під час прийому у міського голови Дрогобича Тараса Кучми розповів сам Пйотр Зєнтара. Приїхали, щоб відвідати колег з КП «Дрогобичводоканал», віддати шану полеглим воїнам з Дрогобицької ОТГ на недавно відкритій Алеї пам’яті та підтримати продуктовими наборами родини польської громади Дрогобича. Це — щорічна місія, яку, добровільно взявши на себе, колектив Краківського водоканалу виконує напередодні свята Воскресіння Христового. У Дрогобичі проживає не так вже й багато родин, які Великдень святкують по-своєму. Зрозуміло, що для них має значення духовний зв’язок із Польщею. Продуктові набори від Краківського водоканалу для дрогобичан польського походження — це не стільки матеріальна підтримка, скільки нагадування про спільні традиції та віру. Завжди слід пам’ятати про своє походження.

Уважно за успіхами краківчан стежать

Тарас Кучма, подякувавши Пйотру Зєнтарі за продуману, добре збалансовану допомогу у цей важкий час, обгововорив плани подальшої співпраці. Участь у розмові взяли й керівник КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала та директор КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка. У Дрогобичі уважно стежать за успіхами краківчан. Тут, як було наголошено, щиро захоплюються здобутками як Краківського водоканалу, так і міста-побратима. Недаремно кажуть, що друзі в біді пізнаються: ніколи в місті Котермака не забудуть отриману з Кракова всебічну допомогу та підтримку. Краків був і є для місцевих жителів та ВПО тим надійним тилом, який у найважчу хвилину «передову», яким Україна стала для європейців, рятує. У місті на Віслі неодноразово ділом відгукувались і на потреби внутрішньо переміщених осіб, які осіли в Дрогобичі. Не залишаються краківчани байдужими і до долі українців, які, перебравшись через війну до Польщі, знайшли у сусідній країні притулок і розуміння. Не завжди і не скрізь так буває. Але там, де правдивих друзів маєш, наодинці з бідою не залишишся. Зі свого боку, Роман Шагала подякував Пйотру Зєнтарі за добре продуману ініціативу колег з Польщі - онлайн навчання працівників КП «Дрогобичводоканал». Курси вже місяць тривають. Польська сторона, яку, крім фахівців Краківського водоканалу, і науковці Краківського політехнічного інституту представляють, презентує новітні розробки у водопостачанні та водовідведенні, ділиться досвідом ефективного обліку води та належного утримання мереж централізованого водопостачання та каналізації.

Слово про виставку вишитих ікон

Участь у зустрічі з делегацією Краківського водоканалу взяв і речник Дрогобицької станиці Братства ОУН-УПА Тарас Метик. Ставши головним ініціатором та організатором благодійних виставок вишитих ікон знаного на Львівщині майстра-вишивальника Степана Бориславського, під час яких збирають кошти на підтримку ЗСУ, він недавно повернувся з Кракова, де виставка відбулась у греко-католицькому храмі. Тарас Метик подякував Пйотру Зєнтарі за допомогу як в організації самої виставки, так і поїздки своєї волонтерської команди до Кракова. На Алеї пам’яті в Дрогобичі гості з Кракова, віддавши данину пам’яті новітнім полеглим героям, які на війну пішли з Дрогобицької ОТГ, поклали квіти до портрета свого недавнього партнера, працівника КП «Дрогобичводоканал» Романа Стасика. Він — один із тих, хто за Україну, наше сьогодення та майбутнє наших дітей віддав найдорожче — власне життя.

Схожі новини