Передплата 2024 «Добрий господар»

Рибні смаколики покращать стан шкіри та волосся

Правильне харчування — запорука міцного здоров’я на довгі роки. А уявити правильно складене щотижневе меню без риби складно. Користь риби була відзначена багато століть тому, так до нас дійшла традиція — один день на тиждень обов’язково вживати рибу (знаменитий «рибний день»)

Склад і користь риби

Риба — джерело легкозасвою­ваного білка (про білки відомо, що з ними пов’язані обмін речовин, скорочення м’язів, здатність рос­ти і розмножуватися, а брак білка в організмі людини негативно по­значається на працездатності, опірності організму простудним та інфекційним захворюванням); мікроелементів, вітамінів, але най­цінніше в рибі - жир, який склада­ється з поліненасичених жирних кислот (омега 3 і омега 6) і повніс­тю засвоюється організмом.

Перевагою рибного білка є низький вміст сполучних тканин, які представлені, в основному, колагеном, він легко переходить у розчинну форму — желатин (глю­тин). Завдяки цьому риба легко розварюється, тканини її стають пухкими, легко піддаються впли­ву травних соків, що забезпечує більш повне засвоєння корисних речовин. Білки риби засвоюються на 93−98%, в той час як білки м’яса — на 87−89%.

Риба і морепродукти мають ви­соку харчову цінність не тільки за­вдяки білку, а й за рахунок підвище­ного вмісту в жирних сортах риби (таких як лосось, сьомга, райдуж­на форель, скумбрія, оселедець, тунець, сардина) жирних кислот омега-3 і омега-6. Ці поліненаси­чені жирні кислоти, що мають ви­соку фізіологічну активність, вкрай важливі для міжклітинних проце­сів, мають протизапальний ефект, скорочують кількість ліпідів у крові (тим самим знижують ризик серце­во-судинних захворювань), певною мірою сприяють зменшенню ваги.

Завдяки жирним кислотам у любителів риби, як правило, хо­роший зір, міцні нерви, низький рівень шкідливого холестерину, здорове серце.

Результати дослідження по­казали, що люди, які харчуються переважно рибою, а не м’ясом, рідше хворіють на рак товстого кишківника, а в тих країнах, де вживають в їжу багато морепро­дуктів і риби, тривалість життя зна­чно вища.

Безумовну цінність являє со­бою риб’ячий жир. Вміст його в різних видах риб коливається від 1 до 20%. Характеризується він насамперед високим вмістом по­ліненасичених жирних кислот, се­ред яких лінолева і арахідонова кислоти.

Жир у м’ясі риби зосереджений під шкірою, біля основи плавників, на поверхні внутрішніх органів, у печінці.

Жир більшості риб (особливо жир печінки) поживний і легко за­своюється. Особливо корисний жир печінки палтуса, тунця, тріски. У ньому містяться йод, фосфор, ві­таміни, А і D.

Вітамінів під риб’ячою лускою теж достатньо. Там знайдуться вітаміни групи В (не дадуть вам впасти в депресію і поліпшать стан шкіри і волосся), вітамін, А (потріб­ний для доброго зору), вітамін D (врятує від рахіту в дитинстві і від остеопорозу в старості), вітамін Е (захистить від поганої екології та раннього старіння).

Вся риба багата мікроелемен­тами: калієм, магнієм і особливо фосфором. Вона також є важли­вим джерелом вітамінів групи В, в печінці багатьох видів риби висо­кий вміст вітамінів A, D, E. Морська риба і морепродукти багаті йодом і фтором. Для приготування страв найкраще використовувати свіжу (не морожену) рибу, в якій вміст білка досить високий, таку як су­дак, сиг, лосось, сьомга, райдужна форель, тріска.

Ну і, звичайно ж, всі представ­ники «плавникового» сімейства містять цілий набір мікроелемен­тів. Є в них фтор, який зміцнює зуби, калій — нормалізує артері­альний тиск, селен — зміцнить іму­нітет і врятує від частих перепадів настрою. Зазвичай багата риба і фосфором, який образно нази­вають еліксиром бадьорості. І це не випадково, він необхідний для нормальної роботи клітин цен­тральної нервової системи. Неста­ча фосфору в організмі викликає швидку втомлюваність, млявість, знижує стійкість людини до різних захворювань. Фосфор необхідний для побудови нервових тканин, його солі також беруть участь у формуванні зубів і кісток, регулю­ють обмін вуглеводів в організмі. Тому фосфор повинен надходити в організм у достатній кількості. Ним багаті тріска, риб’ячий жир.

Однозначно відповісти на за­питання, яка риба, морська чи річкова, корисніша — важко. Річко­ва — менш калорійна, в ній багато легкозасвоюваного білка. Тоді як в морській більше жирних кислот. Крім того, морська риба — ще й чудове джерело йоду і брому, без яких неможливий нормальний об­мін речовин, хороша працездат­ність і високий інтелект.

Корисні властивості

Варто зазначити, що корисні властивості риби характеризу­ються наявністю в ній риб’ячого жиру. Як природні ліки риб’ячий жир поповнює запаси вітаміну D, необхідного для засвоєння фос­фору і кальцію. Також риб’ячий жир потрібен людям похилого віку. Поліненасичені жирні кислоти, що містяться в риб’ячому жирі, пере­шкоджають відкладенню холесте­рину на стінках судин, тому жирна риба — незамінний продукт всіх людей, яким вже за 40 років.

Лікарі рекомендують рибу лю­дям з «проблемною» щитовидною залозою, адже для ендокринної системи вкрай корисний йод, яким багата морська риба.

Цікаво, що у 200 г скумбрії міс­титься добова доза йоду. У м’ясі прісноводних риб, на відміну від океанічних, йод і бром практично відсутні.

М’ясо риби легко перетравлю­ється, тому в лікувальному харчу­ванні за деяких захворювань киш­ково-шлункового тракту (хронічні гастрити з недостатністю секреції) рекомендується вживати м’ясо нежирної риби, рибні бульйони.

У той же час рибні бульйони протипоказані людям із захворю­ваннями печінки, нирок і деякими хворобами серця. Не рекоменду­ються рибні бульйони і літнім лю­дям.

Для людей з хворою печінкою особливо корисні тріска, сайда, пікша, навага, щука, лящ у відвар­ному вигляді, оскільке таке м’ясо має ніжну консистенцію і не утруд­нює процесу травлення.

Ракоподібні та дрібні екземп­ляри риб не тільки смачніші, а й більш цінні: вони особливо багаті кальцієм і фосфором, дрібна риба багата ще й фтором, добре захи­щає зуби від псування.

Страви з риби широко викорис­товують у дієтичному харчуванні. Рибну дієту лікарі рекомендують за ожиріння.

До того ж, порівняно з м’ясом, риба менш калорійна, а тому її без побоювання можна їсти навіть тим, хто хоче скинути зайву вагу і при цьому отримати масу корис­них речовин. Для цього включайте у своє меню рибу нежирних сортів, таких як тріска, минтай, сайда, пу­тасу, щука, макрурус, хек.

Якщо зайві кілограми вас не ля­кають і ви любите рибу більш жир­них сортів, ваше меню приємно урізноманітнять страви зі скумбрії, вугра, палтуса, осетрових. У цих видах риби міститься до 8% жиру. Існує і третя категорія — із серед­нім вмістом жиру, до неї належать судак, ставрида, горбуша, тунець, короп, зубатка, форель.

Застереження!

Мало хто знає, але риба здатна приносити не тільки користь. Іноді її вживання може завдати шкоди. Так, наприклад, річкова риба часто стає джерелом зараження різни­ми паразитами, особливо, якщо вона неправильно приготовлена, погано зварена або просмажена. У морських видів риби завжди вида­ляють голову і не вживають її в їжу. Саме в голові відкладаються шкід­ливі речовини, присутні у воді.

Також м’ясо риби, що водиться в екологічно забруднених водо­ймах, може містити токсичні речо­вини, розчинені у воді.

Варто пам’ятати, що риба нале­жить до продуктів, які швидко псу­ються. Купувати необхідно лише свіжу або свіжоморожену рибу, за­готовлену в промислових умовах.

До того ж деякі люди страж­дають від алергічних реакцій — їм вживати рибу протипоказано.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини